Novih pet dozvola za proizvodnju struje, tri za skladištenje i promet naftnih derivata

24.02.2023. 07:55 / Izvor: Akta.ba
FERK

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na jučerašnjoj je redovitoj sjednici donijela pet rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije.

Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na današnjoj je redovitoj sjednici donijela pet rješenja po prijedlogu dozvola za rad za proizvodnju električne energije.

Riječ je o podnositeljima zahtjeva: "GRADNJA 1" Tešanj, "PT-GRUPA" Široki Brijeg, Proizvodnja električne energije "ELOS" Tešanj, "PROTON PLUS" Mostar i JP "Elektroprivreda HZHB" Mostar, navodi se u priopćenju iz FERK-a.

Također, usvojeno je i šest rješenja po prijedlogu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva: "NORA-NEA" iz Mostara, "GRADNJA 1" iz Tešnja, "DP SOLAR" iz Mostara, "PROM-AR" iz Travnika, "AIA Solar" iz Tešnja i "MariSol" iz Novog Travnika.

U postupak javne rasprave upućena su četiri nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva: "ZELENA KUĆA–GREEN HOUSE" Sarajevo, Proizvodnja obnovljive energije "PAŠALIĆ" iz Zenice, "HM SOLAR" iz Kaknja i "SUBAŠIĆ" Tešanj, te dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije podnositelja zahtjeva "FNE HODBINA" iz Mostara i "PAŠALIĆ" iz Zenice.

Također, usvojen je nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvola II. reda podnositelja zahtjeva "ECO-KW" Kiseljak.

Iz sektora naftnog gospodarstva u javnu raspravu upućena su tri nacrta, i to nacrt dozvole za rad za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om podnositelja zahtjeva "KAKANJ PETROL" Kakanj, nacrt dozvole za rad za skladištenje naftnih derivati osim LPG-a podnositelja zahtjeva "HIFA-OIL" Tešanj i nacrt dozvole za rad za trgovanje LPG-om podnositelja zahtjeva "HIFA-PETROL" Sarajevo.

Na kraju, FERK je donio jedno rješenje po žalbi kupca i usvojio Završni obračun FERK-a za 2022. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije