3D model

Prezentovan najveći kompleks u cijeloj RS, gradonačelnik poručio: Pomjeramo granice

25.02.2023. 08:45 / Izvor: Akta.ba
banjaluka

Gradonačelnik poručuje kako je ovo jedinstveno arhitektonsko rješenje iz mnogo razloga.

"Danas prezentujemo najveći kompleks u cijeloj Republici Srpskoj. Riječ je o teniskim terenima, dvorani, trim stazama, dječijim igralištima i drugim sadržajima. Ovo je jedan kompleks, koji je ujedno i najveće gradilište u cijeloj Republici Srpskoj", rekao je ovo gradonačelnik Draško Stanivuković, prezentujući izgled nove sportske dvorane u Parku "Mladen Stojanović", u kojoj će se u aprilu igrati teniski turnir ATP 250.

"Pitali ste kada ćemo vidjeti kako će izgledati. Došlo je to vrijeme kada možete da vidite 3D model najveće sportske dvorane u cijeloj Republici Srpskoj. Moja poruka jeste da je pet decenija prošlo od izgradnje Sportskog centra "Borik" dakle od 1974. godine nešto ovakvo nije viđeno u Banjoj Luci i Republici Srpskoj, nešto ovakvo nije građeno. To govori koji je ovo poduhvat, šta nam je bio zadatak, a šta je krajnji cilj svima nama", rekao je gradonačelnik.

Poručio je kako ovaj građevinski poduhvati prevazilaze mogućnosti gradske administracije.

"Želimo da prikažemo čitavoj javnosti kako će izgledati dvorana koju će koristiti naša djeca, svi sportisti, budući šampioni. To je naša budućnost koja dolazi za 30 dana. Dvorana se prostire na površini od 9.000 metar kvadratnih. Svi kapaciteti, kako za sjedenje tako i za trežani proces su za 50 odsto veći od SC "Borik", a visina je 14 metara – poručio je", rečeno je iz Gradske uprave Banja Luka.

banjaluka

Gradonačelnik poručuje kako je ovo jedinstveno arhitektonsko rješenje iz mnogo razloga.

"Kada gledate dvoranu spolja, vidite samo četiri metra iznad zemlje. To smo uradili kako ta visina ne bi remetila svu ljepotu koja se nalazi u Parku „Mladen Stojanović“. Ponosni smo na idejno rješenje, zahvalan sam svim ljudima koji su bili dio ovog projekta. Kada kažete da gradite dvoranu koja nikada nije građena u cijeloj Republici Srpskoj, od devet hiljada metara kvadratnih i pet hiljada sjedećih mjesta, to sve treba da isprojektujete za manje od četiri mjeseca. Po dinamici, mi odgovaramo svim izazovima, a radovi teku i brže od predviđene dinamike", kazao je on.

Kazao je kako je po završetku građevinskih radova ostalo dosta posla, ali da će sve biti spremno za teniski spektakl, kao i za doček najboljih tenisera.

"Mi smo takođe foksuirani da to bude korisnio na kraju, odnosno da u svakom trenutku tri terena budu na površini koja su predviđena za takmičenja. Dakle, površina koja je na parteru je predviđen kako bi tri kluba u isto vrijeme mogla da treniraju. Naglasio sam i ranije da se pripremamo da ova dvorana bude multifunkcionalna i kao takva predviđena za sve sportove", poručio je on.

Naglasio je kako ovim jedinstvenim sportskim kompleksom dobijamo prostor za koncerte, festivale, takmičenja, različite sajmove i slično.

"S druge  strane, kada završimo sve ovo, za nešto više od 30 dana ispred dvorane ujedno ćemo dobiti i novi trg koji je predviđen za koncerte i festivale i kao takav će biti veći od Trga Krajine. To znači da će Banja Luka sve najveće muzičke zvijezde dočekivati upravo ovdje, ali nećemo zanemariti Trg Krajine", rekao je on.

Istakao je kako će plato ispred dvorane zajedno sa ulicom koja se pruža prema Parku „Mladen Stojanović“, grad dobiti veću površinu od Trga Krajine.

"Ovo je nova dimenzija grada i jedna potpuno nova perspekitva, nešto što do sada nije viđeno. U narednom periodu prezentovaćemo još dodatnog sadržaja. Radićemo dječije igralište, koje do sada nije viđeno u regionu. Shodno svemu tome, pomjeramo granice i dižemo našu formu koja u građevinarstvu nije bila viđena do sada", rekao je on.

banjluka

Napominje da sve radove na terenu prati odgovarajuća dokumentacija.

"To isto važi i za radove koji se izvode u Parku "Mladen Stojanović", poput postavljanja javnih toaleta, dječijih igrališta, izgradnje trim staze, ali i ostalih radova", zaključio je gradonačelnik.

Savjetnica gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić – Banjac kazala je da Grad u kontinuitetu radi i na ulaganju u sport, ali i u sportsku infrastrukturu.

"Nakon mnogo godina riješili smo problem stadiona i prostorija FK Naprijed, završena je dvorana na Laušu i prvi put u okviru nje imamo prostor koji je namijenjen za borilačke sportove. Tu su i brojne teretane na otvorenom, radimo sportske terene kod Sokolskog doma, koje je kultno mjesto ne samo za Banju Luku, nego i za region, a po završetku i u njemu će biti prostorije namijenjene za sportske aktivnosti", rekla je ona.

Ističe da će u budućoj multifunkcionlnoj dvorani, pored teniskog terena koji su u skladu sa svim standardima za održavanje jednog ovako važnog trunira, biti i prostorije namijenjene za razne sportske aktivnosti.

"Oko 90 sportskih organizacija u gradu koje okupljaju oko deset hiljada sportista kasnije će moći da koriste ovu dvoranu", rekla je savjetnica Savić – Banjac.

Dodaje da i pored toga što znamo koliko je bitno da se jedan ovakav događaj organizuje, tu je i velika potreba Banje Luke da ima prostor za održavanje različitih sportskih dešavanja, kao i konferencijski prostor koji nedostaje našem gradu.

Predsjednik Građevinskog odbora za izgradnju sportske dvorane i potpredsjednik Teniskog saveza Republike Srpske, Saša Trivić kazao je da je izgradnja ovog objekta zaista veliki poduhvat.

"Ovo je prije svega projektanski podvig, na kojem trenutno radi preko 50 projektanata zadnja četiri mjeseca po svim fazama. Na gradilištu trenutno radi dvadesetak firmi i za svaku od njih je to poduhvat", naveo je on.

banjaluka

Ističe da je ovo kako za projektante, tako i za izvođače – zaista veliki podvig.

"Svi su nam rekli da ovo što radimo do sada ovdje nije viđeno. I na kraju dobićemo jedan objekat koji će biti izgrađen po svim svjetskim standardima, a za izgradnju se koriste najkvalitetniji materijali. Trebalo je to sve pomiriti i uklopiti", zaključio je Trivić.

Arhitekta Davor Bjelica kazao je da je dobio čast da radi na ovom velikom projektu.

"Riječ je o kompleksnom i zaista ambicioznom projektu. Poštovani su svi svjetski standardi, koji zahtijevaju sportski objekti ovog tipa. U prvoj fazi ovo će biti dvorana otvorenog tipa, dok ćemo, nadam se, već sljedeće godine imati zatvorenu dvoranu", kazao je on.

Dodaje da je cilj bio da taj objekat ne dominira prostorom, nego sadržajem koji ima unutra, odnosno da bude u skladu sa Parkom i okruženjem.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije