CARPET PLANET

Krajina nastavlja put ka čistoj energiji, uskoro izgradnja još jedne solarne elektrane

28.02.2023. 08:42 / Izvor: Akta.ba
SOLARNA ELEKTRANA

Naime, radi se o izgradnji fotonaponske elektrane snage 6,2 na lokalitetu Lipa na području grada Bihaća.

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog kantona objavilo je javni poziv za uvid u idejni projekat za "Izgradnju fotonaponske elektrane Carpet Planet", saznaje Akta.ba.

Naime, radi se o izgradnji fotonaponske elektrane snage 6,2 na lokalitetu Lipa na području grada Bihaća.

Investitor za sprovedbu ovog projekta je preduzeće Carpet Planet iz Bihaća, dok je idejni projekat fotonaponske elektrane Carpet Planet izrađen u junu 2022. godine od strane "Cazing d.o.o. Cazin".

"Javni uvid u idejni projekat će se obaviti 3. marta u prostorijama ovog Ministarstva od 9 do 10.30 časova", navedeno je u javnom pozivu ministarstva.

Podsjetimo, u Krajini su širom otvorena vrata investiranju u solarna postrojenja prije tri godine izmjenom i dopunom Zakona o koncesijama koga je pratio i Zakon o javnom partnerstvu kao institucionalna i zakonodavna podrška projektima za koje država nema sredstva, a privatni sektor ima. U izgradnju solarnih elektrana mnogo je lakše ići uz državne podsticaje, a najteže i najkompliciranije je dobivanje dozvola za proizvodnju struje od FERK-a. Za solarne elektrane je takođe potrebno mnogo manje dokumentacije nego za vjetroeenergetske elektrane.

Tako je prije par dana solarni park sa ukupno 2.200 solarnih panela snage od po 500 vati započeo s probnim radom na lokalitetu naselja Bare, nadomak Bosanskog Petrovca, a struju koja se ovdje proizvede otkupljivaće "Elektroprivreda BiH".

Ovo je projekat od velikog značaja ne samo za Bosanski Petrovac, već i za Unsko-sanski kanton, pa i samu državu, jer se proizvodnjom čiste energije stvara povoljnije okruženje za investicije.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije