Podržan projekat

Nastavlja se istraživanje nafte u Šamcu

28.02.2023. 10:50 / Izvor: Akta.ba
šamac

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa načelnikom opštine Šamac.

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjaluci sa načelnikom opštine Šamac Đorđem Milićevićem i vršiocem dužnosti preduzeća „Jadran-naftagas“ d.o.o. Banjaluka o istraživanjima i eksploataciji sirove nafte koju ovo privredno društvo vrši na području opštine, kao i daljim planovima.

Ministar Đokić je podsjetio da je Vlada Republike Srpske koncesionaru "Jadran-naftagas“ sredinom prošle godine, u skladu sa Zakonom o geološkim istraživanjima, odobrila uzimanje do 5000 metara kubnih sirove nafte iz bušotine Obudovac 3. Koncesionar je iz ove bušotine uzeo samo 200 metara kubnih sirove nafte, tako da mu je Vlada u januaru ove godine odobrila uzimanje do 4800 metara kubnih u periodu do 6 mjeseci.

Ministar je istakao da je ovo ležište još u fazi istraživanja i da se u ovom trenutku ne može govoriti o potencijalnim količinama koje bi se eventualno mogle eksploatisati na ovom prostoru, a da se predmetna eksploatacija sirove nafte vrši radi ispitivanja kvaliteta i hemijsko-tehnoloških karakteristika mineralne sirovine.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća „Jadran-naftagas“ je informisao učesnike sastanka o rezultatima dosadašnjih istraživanja i aktivnostima koje se trenutno provode na terenu, kao i planovima za naredni period, istakavši da se sve aktivnosti provode u skladu sa važećim zakonskim okvirom i predviđenom dinamikom.

Načelnik opštine Šamac je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa koncesionarom i Ministarstvom energetike, istakavši da on lično i stanovnici ove opštine podržavaju ovaj projekat i da je u interesu lokalne zajednice da se on nastavi.

Zaključeno je da prirodne resurse treba staviti u funkciju razvoja lokalnih zajednica i Republike, u okviru zakonom utvrđenih metodologija koje ne narušavaju životnu sredinu i kvalitet života građana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije