Vijeće ministara BiH utvrdilo Prijedlog ugovora

Jednoglasno podržan projekt medicinskog kompleksa Banja Luka vrijedan 75 miliona eura

02.03.2023. 15:31 / Izvor: Akta.ba
BANJA LUKA

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Europske investicijske banke (EIB)

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ugovora o financiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Europske investicijske banke (EIB) (Projekt medicinskog kompleksa Banja Luka), (FI N° 91.071), vrijedan 75 miliona eura.

Cilj Projekta je proširenje i unapređenje infrastrukture Medicinskog kompleksa na Paprikovcu u Banjoj Luci, koji se sastoji od Sveučilišnog kliničkog centra Republike Srpske, Fakulteta medicine i zdravstvene njege Sveučilišta u Banjoj Luci i Centra za obrazovanje i istraživanje.

Dio projekta je medicinski kampus koji obuhvaća medicinski fakultet i centar za obrazovanje i usavršavanje, a uključuje izgradnju i opremanje nove zgrade kapaciteta 1.400 studenata.

Projekt podržava prvu fazu dugoročnog plana infrastrukturnog razvoja ovog kompleksa za pružanja visokokvalitetne zdravstvene njege i usluga medicinskog obrazovanja za potrebe građana.

Rok otplate kredita je 25 godina, uključujući šest godina grejs perioda, s alokacijom na Republiku Srpsku.

Ukupna vrijednost ovog projekta procijenjena je na 105,783 miliona eura, od čega je kredit EIB-a 75 miliona eura, a domaća kontribucija i drugi izvori financiranja iznose 30,783 miliona eura.        

Planirano je da Projekt bude implementiran do kraja siječnja 2029. godine.

Prijedlog ugovora s osnovama za njegovom zaključivanje bit će dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije