Projekat ide planiranom dinamikom

Za desetak dana studija izvodljivosti za gasnu infrastrukturu u istočnom dijelu RS-a

08.03.2023. 12:22 / Izvor: Akta.ba
gasna infrastruktura

​Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u Istočnom Sarajevu sa direktorom preduzeća "Sarajevo-gas" Nedeljkom Elekom.

​Ministar energetike i rudarstva RS Petar Đokić sastao se u Istočnom Sarajevu sa direktorom  preduzeća "Sarajevo-gas" Nedeljkom Elekom.

Razgovarano je o izgradnji gasne infrastrukture u području koje pokriva ovo preduzeće, odnosno u istočnom dijelu Republike Srpske.

Elek je informisao ministra Đokića o trenutnom statusu projekta gasifikacije i projekcijama razvoja gasne mreže u ovom području. Prema njegovim riječima, projekat ide planiranom dinamikom te se očekuje da će za oko 10 dana biti završena izrada studije izvodljivosti za njegovu realizaciju.

Ovim projektom gasifikacije su obuhvaćeni Šekovići, Vlasenica /Igrišta/, Milići, Han Pijesak, Pale /Jahorina/, Trnovo te bi se radilo i proširenje gasne mreže na području opština Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža. Vrijednost investicije je oko 70 miliona KM.

Učesnici sastanka su se složili da je gasifikacija gradova važan projekat i da je prelazak na ovaj energent budućnost Republike Srpske, jer može imati višestruku namjenu.

Konstatovano je da investicijama treba osnažiti ovaj sektor, što bi dugoročno donijelo brojne koristi građanima i privredi, a da je "Sarajevo-gas" preduzeće od strateškog značaja koje će biti nosilac tih aktivnosti u ovom dijelu Republike Srpske.

Ministar Đokić je istakao da je Vlada Republike Srpske opredjeljena da ulaže u sve dijelove Republike Srpske i da će podržati njen ravnomjeran razvoj, koji je veoma značajan sa stanovišta opšteg ekonomskog rasta.

Dogovoreno je da ministar Đokić uskoro ponovo posjeti ovo preduzeće, kada će mu zvanično biti predstavljena pomenuta studija izvodljivosti projekta.

Podsjećamo da je preduzeće "Sarajevo-gas" od početka ove godine u većinskom vlasništvu Republike Srpske. Vlada je preuzimanjem akcija ovog preduzeća pokazala posvećenost realizaciji projekta gasifikacije ovog, kao i ostalih dijelova Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije