OPĆINA CENTAR

Počelo uređenje pješačkog platoa na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita

14.03.2023. 09:38 / Izvor: Akta.ba
OPĆINA CENTAR

Vrijednost projekta iznosi 74.009 KM a sredstva su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Općine Centar.

Radnici građevinske firme „Dinalsa“ d.o.o. Sarajevo tokom vikenda nastavili su izvođenje radova na uređenju pješačkog platoa smještenog na raskrsnici ulica Kranjčevićeva i Maršala Tita, a nakon što su radovi obustavljeni krajem jula prošle godine.

Naime, Općina Centar je 9. februara zaprimila saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika FBiH, a 3. marta imenovano je i lice koje će u ime Zavoda pratiti izvođenje radova, što je bio i jedan od preduslova za uvođenje izvođača u posao. 

Također je pribavljena i saglasnost Komisije za zaštitu kulturno historijskih spomenika BiH, budući da se lokacija nalazi u zoni obuhvata Historijskog urbanog krajolika (HUK) 

Vrijednost projekta iznosi 74.009 KM a sredstva su obezbijeđena u ovogodišnjem budžetu Općine Centar. 

Prema glavnom projektu, kojeg je izradila firma „TZI-Inženjering“ d.o.o. Sarajevo, na ovoj lokaciji planirano je pejsažno i arhitektonsko uređenje na površini od oko 315 metara kvadratnih. Radovi podrazumijevaju rekonstrukciju gornjeg sloja sa završnom oblogom od betonskih ploča, postavljanje urbanog mobilijara i prateće opreme, hortikulturno uređenje platoa, što podrazumijeva dodatnu vegetaciju i hortikulturne elemente. 

Projekat predviđa zadržavanje postojeće funkcije pješačkog platoa uz estetsko i funkcionalno unapređenje i uređenje. Osim postavljanja fizičkih zapreka protiv nepropisnog parkiranja motornih vozila također će na kraju radova biti postavljeni čelični nosači za potrebe parkinga za bicikle. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije