Rješavanje projektne dokumentacije primarno

Aerodrom Bihać čeka finansijska sredstva kako bi nastavio otkup zemljišta i izradu studija

16.03.2023. 08:08 / Izvor: Akta.ba
aerodrom bihać

Posjeta je imala za cilj upoznavanje s trenutnim aktivnostima javnog preduzeća na otkupu zemljišta i ishodovanju mnogobrojnih potrebnih dozvola.

U okviru redovnih posjeta javnim preduzećima i ustanovama kojima je osnivač Grad Bihać, gradonačelnik Elvedin Sedić je razgovarao sa predstavnicima JP Aerodrom Bihać.

Posjeta je imala za cilj upoznavanje s trenutnim aktivnostima javnog preduzeća na otkupu zemljišta i ishodovanju mnogobrojnih potrebnih dozvola i saglasnosti na višim nivoima vlasti u procesu izgradnje kompleksnog projekta kao što je aerodrom.

Preduzeće je u planu aktivnosti za 2023. godinu stavilo akcenat na rješavanje projektne dokumentacije u skladu instrukcijama drzavnih agencija BHDC i BHANSA koje verificiraju idejni i glavni projekat za fazu I po aeronautičkoj studiji koja je prihvaćena od strane istih državnih agencija.

"Preduzeće je na osnovu zahtjeva Federalnog ministarstva prometa i komunikacija dostavilo Plan utroška sredstava za kapitalni projekat razvoja aerodroma Bihać, te vjerujemo da će do kraja marta biti operativno 19.7 miliona KM za ovu godinu. Iz tih sredstava planirano je da se nastavi sa otkupom zemljišta u obuhvatu, za izradu elaborata snimanja prepreka radi dizajna procedura letenja, elaborata u vezi arheologije i propratnih studija kao i za nastavak izgradnje piste u skladu sa odobrenom dokumentacijom", rekao je direktor Aerodroma tom prilikom.

Pored aktivnosti na otkupu zemljišta koje provodi nadležna služba Grada Bihaća, preduzeće će u tekućoj godini probaviti saglasnost državnih agencija na projekat, te podnijeti zahtjev za Urbanisticku saglasnost prema Federaciji.

Rukovodstvo preduzeća zatražilo je od gradonačelnika zajednički angažman prema višim nivoima vlasti u cilju bržeg omogućavanja zakonskih okvira nužnih kako bi BHANSA Aerodrom Bihać mogla uvrstiti u vlastite planove razvoja i opremanja kotrole leta, navigacionih uređaja i osoblja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije