KREĆE STUDIJA OPRAVDANOSTI

U krugu Rafinerije ulja u Modriči planirana izgradnja fotonaponske elektrane

20.03.2023. 09:11 / Izvor: Akta.ba
rafinerija ulja

U industrijskom krugu Rafinerije ulja u Modriči planirana je izgradnja fotonaponske elektrane oko 6,0-6,3 MWp, javlja Akta.ba.

U industrijskom krugu Rafinerije ulja u Modriči planirana je izgradnja fotonaponske elektrane oko 6,0-6,3 MWp, javlja Akta.ba.

Trenutno su u potrazi za firmom koja bi im radila izradu studije opravdanosti i idejni projekat za izgradnju fotonaponske elektrane, te je Optima Grupa d.o.o. Banja Luka za potrebe Rafinerije ulja Modriča a.d. Modriča objavila zahtjev za dostavljanje ponuda.

Od firmi koje se budu prijavljivale traže izradu idejnog rješenja koje će sadržavati procjenu vršne i srednje snage elektrane, te količine energije koje će proizvoditi. Ponuđač će idejno rješenje u narednoj fazi trebati pretočiti i u izvedbeni projekat, na osnovu kojeg će se isporučiti opremu i realizirati potrebne radove.

Kako se navodi, fotonaponsku elektranu je potrebno projektovati i izgraditi na neizgrađenim površinama (zemljištu) u industrijskom krugu Rafinerije ulja Modriča a.d. Modriča. 

Tehnički zadatak se odnosi na izradu studije opravdanosti i idejnog projekta za izgradnju fotonaponske elektrane snage oko 6,0-6,3 MWp, te prilagođenje elektroenergetskog sistema Rafinerije ulja Modriča za prihvat i prenos energije sa elektrane na distibrutivnu ili prenosnu mrežu.

Radovima treba proučiti trenutno stanje elektroenergetskog sistema Rafinerije ulja Modriča, upoznati se sa stanjem postojeće elektroenergetske opreme koristeći postojeće i dolazeće izvještaje sa ispitivanja, upoznati se sa rasporedom i dimenzijama slobodnih zatravnjenih površina u industrijskom krugu Rafinerije ulja Modriča a.d. Modriča, te sa postojećim objektima infrastrukture, navedeno je u objavljenom pozivu za dostavljanje ponuda.

Krajnji rok za podnošenje ponuda 31.03.2023. godine

Inače, Rafinerija ulja Modriča je prije deset godina, među prvima u okruženju, pustila u rad fotonaponsku elektranu snage 105 kilovata, ukupne vrijednosti 340.000 KM, koja iz obnovljivih izvora proizvodi simboličnu količinu električne energije za rafineriju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije