ODRŽAN SASTANAK

Forto u Hrvatskoj: Najavljena obnova mosta Brčko-Gunja i unapređenje željezničkog prometa

22.03.2023. 07:50 / Izvor: Akta.ba
forto

Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković održali su u Zagrebu bilateralni sastanak.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković održali su u Zagrebu bilateralni sastanak. 

Između ostalog, razgovarali su o saradnji dviju država u području prometne infrastrukture, izgradnji mosta Brčko - Gunja i rekonstrukciji cestovnih mostova, završetku Koridora Vc na području obje države, problematici prijevoznika u odvijanju prometa teretnih vozila te unapređenju željezničke infrastrukture.

Ministar Forto je istakao da ne postoji simboličnija priča o saradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka.

"Put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Ubrzanje prometa, ljudi, ideja i roba između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključni je zadatak u narednom periodu", rekao je ministar Forto te dodao kako očekuje saradnju i pomoć, ali i intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture.

Ministar Butković je naglasio da su imali iznimno dobru saradnju sa svim ministrima do sada te da je iza njih zaista veliki posao koji su zajednički napravili. 

"Danas smo prošli sve ono što smo napravili i sve ono što ćemo napraviti zajedničkim snagama uspješno, kao i do sada", naglasio je ministar, osvrnuvši se na zajedničke projekte, most Svilaj i most Gradiška, kao i na projekt obnove starog mosta Brčko, vrijednog četiri miliona eura, kojeg bi obje države finansirale s pedeset posto.

Nakon sastanka ministri Forto i Butković potpisali su Dodatak Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici u vezi sa održavanjem mosta Svilaj i mosta preko rijeke Save kod Gradiške, mostova koje su zajednički gradile Hrvatska i Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije