NAKON PONIŠTENE AUKCIJE

Ponovo se traži firma za izradu glavnog projekta brze ceste kroz Poslovnu zonu Vitez

22.03.2023. 10:35 / Izvor: Akta.ba
BRZA CESTA

Nakon poništene aukcije "Nabavke usluga izrade glavnog projekta" izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje kroz poslovnu zonu Vitez, JP Ceste FBiH su ponovo objavile tender u kojem traže nabavku za istu uslugu, saznaje Akta.ba.

Nakon poništene aukcije "Nabavke usluga izrade glavnog projekta" izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje kroz poslovnu zonu Vitez, JP Ceste FBiH su ponovo objavile tender u kojem traže nabavku za istu uslugu, saznaje Akta.ba.

Prethodna aukcija je poništena zbog razloga koji su bili izvan kontrole ugovornog organa.

"Dokazivi razlozi koji su izvan kontrole ugovornog organa i koji se nisu mogli predvidjeti u vrijeme pokretanja postupka javne nabavke: U obavještenju o nabavci navedeno provođenje e-aukcije, što nije u skladu sa Članom 2. stav (3) Pravilnika o uslovima i načinu korištenja e-aukcije (Sl. glasnik BiH br.66/16), obzirom da se radi o intelektualnim uslugama – projektovanje radova", navedeno je iz JP Ceste FBiH kao razlog poništenja.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora bez PDV-a iznosi i dalje iznosi 1.709.401,71 KM.

Podsjetimo, projektni zadatak podrazumjeva izvođenje geotehničkih istražnih radova za fazu idejnog i glavnog projekta, te izradu potrebnih studija i separata za pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje. Specifičnost ovog zadatka je da brza cesta prolazi kroz poslovnu zonu te je potrebno ponuditi odgovarajuća tehnička rješenja kako bi se zadovoljile potrebe tranzitnog i lokalnog prometa.

U prethodnom razdoblju, na navedenom prostoru, izrađeno je više projekata različitog nivoa, kako za za magistralnu cestu M5, tako i za brzu cestu Lašva-Nević Polje. Jedino ova dionica kroz poslovnu zonu Vitez, iako projektirana 2 puta na nivou glavnog projekta, još uvijek nije dobila konačnu verziju dokumentacije po kojoj bi se pristupilo izvođenju radova.

Portal Akta.ba je ranije pisao kada je Vlada FBiH donijela odluku kojom je utvrdila da je izgradnja brze ceste Lašva - Nević Polje, u dužini od blizu 25 kilometara, od javnog interesa za Federaciju BiH i proglasila ga jednim od prioritetnih projekata u Federaciji BiH.

Izgradnja ove ceste podijeljena je na pet dionica (LOT-ova): Lašva - Kaonik, Kaonik - Selište, Selište - Vitez (petlja Vitez - ulaz u Poslovnu zonu), Poslovna zona Vitez (petlja Vitez - ulaz u poslovnu zonu - petlja Vitez - izlaz iz poslovne zone) i petlja Vitez (izlaz iz Poslovne zone) - petlja Nević Polje.

E.S.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije