Održan sastanak

Iz RS-a poručili: Bez naše saglasnosti nema izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok

27.03.2023. 14:38 / Izvor: SRNA
asfalta

Bez usaglašavanja i koordinacije nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH neće biti moguće realizovati projekat izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok u FBiH.

Bez usaglašavanja i koordinacije nadležnih institucija Republike Srpske i Federacije BiH neće biti moguće realizovati projekat izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok u FBiH, zaključeno je danas na sastanku gradonačelnika Doboja Borisa Jerinića i načelnika opštine Petrovo Ozrena Petkovića sa direktorom "Puteva RS" Milanom Dakićem.

Dakić je rekao novinarima da je na sastanku u Doboju upoznat sa problemima projekta brzog puta koji su prije mjesec dana pokrenuli FBiH i Tuzlanski kanton, o čemu će u narednom periodu obavijestiti i resorno ministarstvo. 

"Moja dužnost i obaveza jeste da se ozbiljno shvate i predstavnici naroda s naših krajeva i područja oko izgradnje tog brzog puta jer ako bi se izgradila samo dionica u FBiH onda već postoje ozbiljni problemi za stanovništvo opštine Petrovo i velikog dijela grada Doboja", izjavio je Dakić. 

On očekuje da će se problem rješavati u dogovoru na nivou entiteta i najavio finansijsku podršku oko neophodne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na Republiku Srpsku. 

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da, prema prostornom planu Republike Srpske, ta dionica brzog puta ide kroz Srpsku i da je nemoguće ovaj projekat realizovati bez saglasnosti Republike. 

"Zato i pozivam kolege u FBiH da je potrebno na nivou resornih ministarstava da se održi sastanak o ovoj temi gdje ćemo zajednički usaglasiti stavove i dionicu brzog puta", naveo je Jerinić. 

On pojašnjava da svaka dionica mora imati početak i kraj, i u ovom slučaju kada dionica dođe do federalne opštine Doboj Istok ona dolazi i do područja grada Doboja u Republici Srpskoj, odnosno do čvorišta auto-puteva. 

"Naš interes i cilj je da se zaštiti i lijeva i desna strana rijeke Spreče", poručio je Jerinić i ukazao da je regulacija korita Spreče nemoguća bez saglasnosti "Voda Srpske". 

On je rekao da je svjestan zabrinutosti za imovinu građana sa lijeve i desne strane Spreče i ponovio da izgradnju brzog puta mora da predstoji usaglašavanje trase i regulacija korita Spreče. 

Načelnik opštine Petrovo Ozren Petković rekao je da je na osnovu informacija iz medija upoznat da idejni projekat izgradnje brzog puta Tuzla-Doboj Istok u FBiH, koji bi prolazio Lukavcem i Gračanicom, prema ranijem prostornom planu obuhvatao i područje opštine Petrovo i grada Doboja u Republici Srpskoj. 

On je naveo da je ova opština zainteresovana za izgradnju ove saobraćajnice za koju kaže da je od ekonomskog interesa i za Doboj, ali i u dijelu koji se odnosi na regulisanje korita rijeke Spreče. 

"Bojimo se da bi izgradnjom brzog puta koji bi išo kroz teritoriju FBiH bila ugrožena teritorija opštine Petrovo i grada Doboja što se tiče poplava", rekao je 
Petković. 

On kaže da treba napraviti odbrambeni nasip koji bi štitio od rijeke Spreče, koja je nažalost u proteklom periodu pravila velike probleme kako u poljoprivrednoj proizvodnji, tako i na stambenim i poslovnim objektima. 

Sastanku su prisustvovali i direktor "Željeznica Republike Srpske" Slađan Jović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Danijel Jošić, poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić i Obren Petrović. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije