Radovi skuplji za više od 200.000 KM

Bosman tražio raskid ugovora: Evo zašto je ponovljen tender za kružni tok u Hadžićima

29.03.2023. 16:22 / Izvor: Akta.ba
hadžići

Na zahtjev odabranog ponuđača ''BOSMAN'' d.o.o. Sarajevo, ugovor za izvođenje radova na kružnom toku u Hadžićima je sporazumno raskinut.

Na zahtjev odabranog ponuđača "Bosman" d.o.o. Sarajevo, ugovor za izvođenje radova na kružnom toku u Hadžićima je sporazumno raskinut, potvrđeno je iz JP Ceste Federacije BiH za Akta.ba.

Naime, zatražili smo objašnjenje zašto je ponovo i po znatno većoj cijeni ponovo objavljen tender za izvođenje radova, kada je izvođač već bio odabran.

"U toku postupka eksproprijacije nekretnina, došlo je do sudskog spora sa vlasnikom nekretnina koje je bilo neophodno eksproprisati zbog čega je postupak ishodovanja odobrenja za građenje trajao sve do novembra 2022. godine", navode.

U međuvremenu je, kažu, na tržištu došlo do značajnog povećanja cijene energenata, a samim time i repromaterijala i građevinskih materijala, nakon čega je odabrani izvođač tražio sporazumni raskid ugovora.

Napominju da je JP Ceste FBiH u skladu sa trenutnim tržišnim cijenama izvršilo novu procjenu i Rebalansom plana poslovanja za 2022. godinu, te obezbijedilo dodatna sredstva za izvođenje radova.

"Shodno tome, pokrenut je novi postupak javne nabavke za izvođenje radova na predmetnom projektu", rečeno je naš portal.

Podsjetimo, procijenjena vrijednost radova novog tendera za rekonstrukciju raskrsnice u kružni tok iznosi 769.230 KM bez PDV-a. Vrijednost prethodnog ugovora je bila 550.907 KM bez PDV.

Rok za prijem ponuda je do 18. aprila. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije