Dva važna putna pravca

Kineski CRBC želi graditi autoput Banjaluka-Mliništa i brzi put Trebinje-Višegrad

30.03.2023. 07:43 / Izvor: Akta.ba
projekti

Predstavnici jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) "Kineske korporacije za puteve i mostove", razgovarali su u utorak sa predsjednikom Republike Srpske.

Predstavnici jedne od najvećih kineskih građevinskih kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) "Kineske korporacije za puteve i mostove", razgovarali su u utorak sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom finansija Republike Srpske Zorom Vidović o realizaciji nekoliko važnih infrastrukturnih projekata u Srpskoj. Sastanku je prisustvovao i vršilac dužnosti direktora Autoputevi Republike Srpske Nedeljko Ćorić.

Takođe, Ćorić je sa saradnicima detaljnije razgovarao sa kineskim partnerima, koji su izrazili posebno interesovanje za dva važna putna pravca i to autoputa Banjaluka – Mrkonjić Grad – Mliništa (granica sa FBiH) i brzog puta Višegrad – Foča – Trebinje.

Kineski partneri su izrazili spremnost da učestvuju u izgradnji autoputa na pravcu Banjaluka – Mrkonjić Grad – Mliništa (granica sa FBiH), koji je, izmjenama i dopunama Prostornog plana Republike Srpske 2014. godine definisan kao putni pravac od strateškog značaja za Republiku Srpsku. Riječ je o nastavku evropskog koridora E 661 na pravcu sjever – jug, koji bi u budućnosti od Mliništa vodio teritorijom Federacije BiH sve do juga Hrvatske, odnosno luke Split.

Pored toga, predstavnici CRBC zainteresovani su za realiziju projekta izgradnje brzog puta na pravcu Višegrad – Foča – Trebinje, koji će biti okosnica razvoja putne infrastrukture u Hercegovini i na jugu Srpske.

Nedeljko Ćorić, v. d. direktora JP Autoputevi Republike Srpske izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ova kompanija zainteresovana za učešće u realizaciji važnih infrastrukturnih projekata u Srpskoj. On je podsjetio da je navedena korporacija već godinama prisutna u regionu, gdje su, primjera radi, gradili Pelješki most u Hrvatskoj, te most Zemun – Borča u Srbiji. Trenutno, ova kompanija širom regiona ima ugovorenih poslova u vrijednosti od 8,1 mlrd eura.

"Riječ je o respektabilnoj kompaniji, koja se već dokazala realizacijom velikih i važnih projekata u našoj neposrednoj blizini i siguran sam da će njihovo prisustvo i u Republici Srpskoj biti od značaja za dalju realizaciju našeg strateškog projekta, odnosno izgradnju mreže autoputeva i brzih puteva", poručio je Ćorić, saopšteno je iz Autoputeva RS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije