Zaduženje od 25 miliona eura

Parlament FBiH odobrio kreditno zaduženje radi unapređenja javnog prijevoza u Sarajevu

30.03.2023. 14:44 / Izvor: Fena
tramvajska pruga

Ranije je ovo zaduženje odobrio Predstavnički dom, a danas potvrdio i Dom naroda odlukom donesenom na sjednici u Sarajevu.

Parlament Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je zaduženje od 25 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj radi realizacije projekta izgradnje tramvajske pruge u Sarajevu na realiciji Ilidža - Hrasnica.

Ranije je ovo zaduženje odobrio Predstavnički dom, a danas potvrdio i Dom naroda odlukom donesenom na sjednici u Sarajevu.

Prema njihovim odlukama, novac će biti upotrijebljen za proširenje dvosmjerne tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, izgradnju novog kružnog toka na Ilidži, gdje će pruga prema Hrasnici biti priključena na postojeću prugu, izgradnju polukružnog skretanja u Hrasnici te uspostavu približno dvadeset novih tramvajskih stanica.

Ranijom odlukom Predstavničkog doma, a danas i Doma naroda, Parlament Federacije je u ovom slučaju odobrio zaduženje po ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj. Daljnim slijedom će Federacija BiH prenijeti novac od zajma na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i dužnika.

U periodu implementacije projekta, u federalnom budžetu nije potrebno osiguravati novac za dodatno sufinansiranje, navedeno je.

Osim ovog zaduženja, Dom naroda je danas, kao i ranije Predstavnički dom, odobrio još jedno čiji krajnji cilj je unapređenje javnog prijevoza u Sarajevu.

Riječ je o projektu “Javni prijevoz Sarajevo e-Mobility” a odobreno zaduženje kod Evropske banke za obnovu i razvoj tu iznosi 17 miliona eura.

Novac od zajma Federacija BiH će također prenijeti na Kanton Sarajevo kao krajnjeg korisnika i kreditnog dužnika.

Projektom su predviđene nabavka i instalacija adaptivnog sistema upravljanja saobraćajem, uključujući izgradnju centra za upravljanje, kao i za nabavku do pet novih tramvaja radi bolje učinkovitosti javnog prijevoza u Sarajevu.

Predviđeni rok otplate kredita ovog kredita je 15 godina, s trogodišnjim grace periodom.

Za odobrenje navedenihih kreditnih zaduženja potrebne su bile odluke oba doma Parlamenta Federacije BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije