USKORO NOVI JAVNI POZIV

Efendić najavio: Projekt izgradnje Kongresnog centra Sarajevo bi mogao ponovo zaživjeti

04.04.2023. 08:26 / Izvor: Akta.ba
konresni centar

Načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je da bi uskoro ponovo mogao biti pokrenut projekt izgradnje Kongresnog centra Sarajevo pored zgrade BHRT-a.

Načelnik opštine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić najavio je da bi uskoro ponovo mogao biti pokrenut projekt izgradnje Kongresnog centra Sarajevo pored zgrade BHRT-a.

"Nadam se da bi se uskoro mogao pojaviti investitor za njegovu izgradnju. Bila je jedna žalba u u državnom Pravobranilaštvu i malo je čudno da takav razvojni projekat bude ometan od strane države. Pitanje imovije je riješeno, Radio-televizija BiH je većinski vlasnik zemljišta, upravlja i raspolaže zemljištem, i oni su bili raspisali poziv za pronalazak investitora. Proces je bio na sudu i na kraju je sud odbio zahtjev Pravobranilaštva. Sada smo u mogućnosti da Radio-televizija BiH može ponovo da raspiše javni poziv za pronalazak investitor koji bi gradio Kongresni centar", najavio je Efendić gostujući na TVSA.

Naglasio je da bi ovaj objekat bio bi kruna njegovog rada u općini Novi Grad i samog razvoja općine i on bi sigurno promijenio paradigmu Sarajeva.

"Prema posljednjim informacijama, ja sam bio na sjednici Upravnog odbora BHRT-a prije oko mjesec i po. Postoji volja za raspisivanje javnog poziva, ali ima nekih nejasnoća oko procjene vrijednosti zemljišta. Desilo se da je nekim sudskim procjenama utvrđena neka nerealna vrijednost zemljišta i ako se bude s tim cijenama raspisivao poziv, neće se niko prijaviti", poručio je Efendić.

Ako se uspije utvrditi stvarana početna vijednost tog zemljišta, a on misli da hoće, može se desiti da poziv bude ponovo uskoro raspisan.

"Uz opću volju da se dozvoli jedan takav projekat mislim da je lakše pronaći investitora. Ranije je postojalo otvoreno protivljenje jednog kantonalnog ministra tom projektu. Ako postoji raspoloženje Općine i Kantona, vjerujem da će biti lakše pronaći one koji bi investirali. Više stotina miliona KM bi trebalo investirati. Neko ko ulazi u takav projekt ne želi da ima ikakve sumnje da li će neko sutra taj projekt sutra dovesti u pitanje kada počne njegova izgradnja", kazao je Efendić.

Podsjetimo, Općina Novi Grad Sarajevo, zajedno s RTV BiH raspisala je još prije tri godine su javni poziv investitorima za iskazivanje interesa za kupovinu nekretnina u svrhu izgradnje kompleksa "Kongresni centar Sarajeva".

Radi se o do sada najvećem projektu Općine Novi Grad, koji je od velikog značaja kako za Novi Grad, tako i za Kanton Sarajevo i državu BiH, u vrijednosti između 350 i 400 miliona KM. 

Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajeva usvojilo je Općinsko vijeće Novi Grad u martu 2016. godine, ali je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajalo više od dvije godine.

Kongresni centar Sarajeva gradit će se na površini od 5,77 hektara. Zona arhitektonsko-urbanističke cjeline zauzima 3,47 hektara, a saobraćajne i javne površine 2,3 hektara.

Objekat će sadržavati više sala i dvorana u kojima će se moći održavati centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao što su koncerti, predstave, filmske projekcije i kongresi. Ovim projektom urbanistički se uređuje centralna 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije