Bjelosavljevići - Kula

Počinje izrada zoning plana solarne elektrane na Sokocu, Nijemci ulažu 120 mil eura

04.04.2023. 09:55 / Izvor: SRNA
sokolac

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su jučer jednoglasno odluku o pristupanju izradi zoning plana.

Odbornici Skupštine opštine Sokolac usvojili su jučer jednoglasno odluku o pristupanju izradi zoning plana područja posebne namjene "Solarne elektrane Bjelosavljevići–Kula“.

Predsjednik Skupštine opštine Sretko Marjanović rekao je novinarima da je odluka usvojena u nastavku sjednice započete krajem prošle sedmice, kao i da je skupštinska Komisija za propise od potencijalnog investitora dobila pismo namjere i dokument o prijedlogu cijepanja parcele na lokalitetu gdje se predviđa postavljanje solarne elektrane.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je rekao novinarima da bi solarna elektrana trebalo da bude izgrađena za godinu i po, te istakao da će sam opštinski budžet imati prihod od 600.000 do 700.000 KM na ime koncesije od proizvedene električne energije u ovom postrojenju.

On je naglasio da je izbor lokacije za postavljanje solarne elektrane na Sokocu snage 100 megavata rezultat upornog rada i dobre saradnje sa Vladom Republike Srpske i Savjetom ministara, kao i otvaranje opštine Sokolac da zainteresuje potencijalne investitore.

"Velika je stvar za našu lokalnu zajednicu, za grad Istočno Sarajevo i Republiku Srpsku da se pojavi njemačka kompanija i da uloži u prvom krugu 120 miliona eura“, naglasio je Bjelica.

On je rekao da je urodio plodom rad organa opštine Sokolac, koji se posljednjih pet godina bave pitanjem proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Bjelica je podsjetio da je istraživanje započeto 2019. pokazalo da se na Sokocu može postaviti solarna elektrana snage do 140 megavata, u skladu sa snagom sistema za prenos na području ove opštine, nakon čega se među više zainteresovanih kompanija, kao najozbiljnija pojavila „Ener state“ iz Njemačke.

Bjelica kaže da je zahvalan Milanu Zubanu, koji je porijeklom sa Sokoca, jednom od odgovornih lica u ovoj kompaniji, koji je izlobirao da bude izabran lokalitet na području ove opštine.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske će raspisati javni poziv za izgradnju solarne elektrane, s tim što je kompanija "Ener state“ u prednosti u pripremi dokumentacije.

Bjelica je izrazio nadu da će „zelena energija“ za sobom povući i zelenu privredu, te naveo niz projekata koji bi mogli da budu realizovani na području opštine Sokolac.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić rekao je nakon sjednice da su sa dva tražena dokumenta za prihvatanje odluke o pristupanju izradi zoning plana „Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula“ stečeni uslovi da odbornici znaju šta su čija prava i obaveze i koliko koristi ima opština.

On je istakao da je sjednica dva puta prekinuta, ali da nije bio sporan projekat, već samo procedure, te izrazio nadu da će solarna elektrana zaživjeti ubrzo na Sokocu.

"Vlada Republike Srpske će se uključiti u svojim procedurama i licitaciji za parcele, pa ćemo vidjeti koja će privredna društva dobiti taj posao i dokle će to sve da dođe“, poručio je Radić.

Prema njegovim riječima, slijede pripreme za izradu zoning plana, koji će se ponovo naći pred odbornicima lokalne skupštine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije