GASIFIKACIJA NASELJA

Potpisan ugovor za izgradnju distributivne gasne mreže u četiri novogradske ulice

07.04.2023. 14:40 / Izvor: Akta.ba
UGOVOR

Potpisali ugovor o gasifikaciji četiri ulice u Novom Gradu. Radi se o ulicama koje Općina Novi Grad tretira kroz druge programe rekonstrukcije, te je važno da se u njima izvrši i gasifikacija

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić potpisao je ugovor i protokol o saradnji za izgradnju distributivne gasne mreže i priključnih gasovoda sa direktorom JP "Sarajevogas" Edisom Bakovićem. Radovi će izvoditi na četiri lokacije na području općine Novi Grad Sarajevo, a bit će izgrađeno dva kilometra distributivne i priključne gasne mreže.

U MZ ”Dolac” u ulici Adema Hubijara, bit će izgrađena distrubutivna gasna mreža u dužini od 100 metara i 20 metara priključnog gasovoda, a u ulici Sulje Jahića 200 metara gasne mreže, sa priključnim gasovodom dužine 30 metra. Gasna mreža će biti izgrađena i u ulicama Abdurahmana Sirije i Vrbovska u MZ "Aneks" dužine 200 metra, sa priključnim gasovodom dužine 40 metra. Distributivna gasna mreža će se graditi i u ulici Senada Čolića u Naselju heroja Sokolje dužine jednog kilometra i priključni gasovod u dužini od 126 metra.

Načelnik Semir Efendić istakao je dobru saradnju sa preduzećem "Sarajevogas", te je kazao kako je značajno da se gas kao ekološki prihvatljiv energent više koristi od drugih energenata koji izazivaju zagađenje okoline.

"Danas smo potpisali ugovor o gasifikaciji četiri ulice u Novom Gradu. Radi se o ulicama koje Općina Novi Grad tretira kroz druge programe rekonstrukcije, te je važno da se u njima izvrši i gasifikacija. U jednom dijelu to je razvoj nove mreže, ali smo izdvojili i značajna sredstva za izmještanje gasnih instalacija kod realizacije određenih projekata, prije svega kod kružnih tokova u ulici Džemala Bijedića i drugih", rekao je Efendić.

Direktor JP ”Sarajevogas” Edis Baković zahvalio se na uspješnoj saradnji koju ima sa Općinom Novi Grad Sarajevo i načelnikom Efendićem.

"Projekat će obuhvatati četiri lokacije, gdje će se izvršiti gasifikacija jedne čitave ulice, a za neke dijelovi ulice. Općina će obezbijediti finansijska sredstva za nabavku materijala, dok će ”Sarajevogas” izraditi projekte i ostale usluge predviđene ugovorom", kazao je Baković.

Za izgradnju distributivne gasne mreže Općina je iz budžeta za 2023. godinu obezbijedila 200.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije