NOVI MODEL RAZVOJA

Postavljen kamen temeljac za prvu vakufsku fotonaponsku elektranu "Green Vakuf Tešanj"

13.04.2023. 14:20 / Izvor: Fena
tešanj vakuf

Kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu "Green Vakuf Tešanj" svečano je postavljen jučer na vakufskoj parceli u Tešnju.

Kamen temeljac za prvu fotonaponsku elektranu "Green Vakuf Tešanj" svečano je postavljen jučer na vakufskoj parceli u Tešnju, što je projekat koji treba uspostaviti novi model razvoja i finansijske održivosti Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Investitori su Rijaset Islamske zajednice u BiH, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Tešanj i kompanija BIZ INVEST d.o.o. iz Sarajeva, a ovoj svečanosti su prisustvovali muftija zenički  Mevludin-ef. Dizdarević, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice Senaid Zajimović, glavni imam Medžlisa Tešanj Fuad-ef. Omerbašić, direktor firme BIZ INVEST d.o.o. Sarajevo Zejnil Rebihić, načelnik Općine Tešanj Suad Huskić, kao i predsjednik Izvršnog odbora Zehrudin Kruško s članovima ovog odbora.

"Evo nas na vakufskoj parceli koju je uvakufio hadži Mustafa Prnjavorac kao trajno dobro. Okupili smo se da na jedan određen način oplemenimo ovu vakufsku parcelu i napravimo iskorak kada je u pitanju materijalno funkcionisanje Islamske zajednice", izjavio je ovom prilikom glavni tešanjski imam Fuad-ef. Omerbašić.

Direktor Vakufske direkcije hafiz Zajimović podsjetio je da Islamska zajednica već značajan period intenzivno radi na razvoju i unapređenju vakufa u BiH. 

Muftija zenički hafiz Dizdarević je taj događaj ocijenio historijskim, jer tim potezom Islamska zajednica prelazi u novu fazu ekonomskog razvoja i održivosti. 

"Ovim procesom Islamska zajednica postaje investitor koji će omogućiti da zajednica postane manje ovisna o donacijama, manje ovisna o članarini", poručio je muftija Dizdarević.

Planirano je da projekat bude realiziran za četiri mjeseca, nakon čega bi trebao ostvarivati i prve prihode, javlja MINA. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije