Ugovor potpisan prije dvije godine

Pročistač otpadnih voda u Tomislavgradu: Investitori upoznati sa do sada urađenim poslom

18.04.2023. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Tomislavgrad

Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES.

Pogon za pročišćivanje otpadnih voda bio je tema sastanka načelnika Tomislavgrada Ivana Buntića i lokalnog Tima za implementaciju projekta (PIT tim) s predstavnicima Europske investicijske banke (EIB), centralnog nadzora EPTISA i Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Osnovni cilj sastanka bio je upoznavanje viših razina vlasti koje sudjeluju u realizaciji projekta s do sada urađenim poslom.

Razgovaralo se o prednostima, nedostacima i smjeru u kojem treba djelovati kako bi došlo do uspješnog okončanja projekta. Nakon sastanka sudionici sastanka posjetili su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda gdje su im se pridružili i veleposlanici Švedske, Republike Finske i Republike Slovenije, priopćeno je iz Općine Tomsilavgrad.

Prema ugovoru o projektiranu i izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Tomislavgradu, potpisanom prije dvije godine između općinskih vlasti i GH Holding d.o.o. Ljubljana, pročistač otpadnih voda zauzimat će područje od 1,75 ha i nalazit će se jugoistočno od grada na udaljenosti od jednog od najbližeg urbanog područja.

Kapacitet uređaja iznosi 6.000 ES (ekvivalent stanovnika), s mogućnošću nadogradnje na 10.000 ES.

Predviđena je primjena mehaničko-biološkog postupka, odnosno stupanj takozvanog sekundarnog pročišćavanja, a za tehnološko-biološki postupak pročišćavanja predviđen je sustav sekvencionalnih bioloških reaktora (SBR).

Ukupna vrijednost projekta je 2,8 milijuna eura, a sredstva su osigurana kreditom Europske investicijske banke (EIB), uz sufinanciranje Švedske razvojne agencije SIDA, Fonda za zaštitu okoliša BiH i vlastitih sredstava Općine Tomislavgrad.

Izgradnja pročistača otpadnih voda završna je točka sveobuhvatnog projekta vodoopskrbe i kanalizacije u Tomislavgradu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije