Predviđena dodatna sredstva

Pretvorba poljoprivredno-šumskog u građevinsko zemljište uslovi za pristup tunelu Hranjen

19.04.2023. 16:01 / Izvor: Fena
hranjen

Naglašeno je da su za nastavak radova na probijanju tunela Hranjen predviđena značajna sredstva Vlade FBiH i Autocesta FBiH.

Predstavnici Javnog preduzeća Autoceste FBiH na današnjem sastanku sa premijerom Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edinom Ćulovom razgovarali su o pretvorbi zemljišta na dionici pristupnih puteva prema tunelu Hranjen.  

Kako je pojašnjeno, između ostalog, "Sekcija 1" od lokacije industrijske zone "Pobjeda" do tunela Hranjen zahtjeva pretvorbu poljoprivredno – šumskog u građevinsko zemljište, što je jedan od preduvjeta za građenje pristupnih puteva.

"Za ishodovanje građevinske dozvole za gradnju na dionici brze ceste sa sjeverne  strane do tunela Hranjen i od tunela prema Goraždu, trebamo ishodovati urbanističku saglasnost, a da bi se to uradilo potrebno je izvršiti prenamjenu poljoprivrednog i šumskog zemljišta u građevinsko i za to dobiti rješenje. To je uslov  da bi išli dalje u aktivnosti za obezbjeđenje građevinske dozvole i da bi mogli planirati aktivnosti u narednim godinama, 2024 – 2025. za gradnju i tog dijela brze ceste,  praktično od Prače  do Goražda, podrazumjevajući na toj trasi i tunel Hranjen", precizirao je izvršni direkotor za projektovanje i građenje JP Autoceste  FBiH Ešef Džafić.

Naglašeno je da su za nastavak radova na probijanju tunela Hranjen predviđena značajna sredstva Vlade FBiH i Autocesta FBiH, a učesnici sastanka su optimistični da će oni biti okončani do 2026. godine

"Za 2024. i 2025. godinu planirana su sredstva za građenje u ukupnom iznosu  130 miliona KM i čekamo da nadzorni odbor usvoji plan poslovanja i da on dobije saglasnost Vlade FBiH odnosno skupštine i da raspišemo javni tender za kompletano ugovaranje probijanja tunela Hranjen, a očekujemo optimistično da to bude završeno do 2026. godine", kazao je Džafić.

Optimizam dijeli i premijer BPK Goražde Edin Ćulov koji naglašava da će BPK Goražde ispuniti svoje obaveze u ovom projektu

"Objava tendera za brzu cestu prema tunelu očekuje se iduće godine. Kada je riječ o  sekciji jedan, do 'Pobjede', eksporprijacija je završena i imamo još nešto da riješimo  oko pristupnog puta industrijske zone 'Pobjeda'. Glavni projekat je završen i sada je riječ o  pretvorbi zemljišta. U JP Autoceste ishoduju urbanističku saglasnost i traže od nas da izvršimo plaćanje prilikom izdavanja građevinske dozvole što je normalna procedura i tako ćemo uraditi", naveo je Ćulov.

Ocijenio je da je realno očekivati da sve bude završeno u predviđenim rokovima.

"Vjerujemo da će sve biti kako je planirano ako ne bude nekih nepredviđenih radova na tunelu, ali sada sa ovim ekipama je uhodan posao i sve ide svojim tokom. Isto tako napomenuo sam  i na današnjem sastanku, jer oni još uvijek ne znaju šta će biti sa vodom,  mi znamo i radimo  neophodnu projektnu dokumentaciju i proceduru kako bi ta voda došla u Goražde", kazao je premijer BPK Goražde.

Iako je stanje na gradilištu  manje–više poznato, moguće je da dođe i do promjena i kada je u pitanju geologija, ali i hidrologija. Međutim, sve eventualne promjene ne bi trebale uticati na vremenski intenzitet završetka radova na probijanju tunelske cijevi - zaključak je današnjeg sastanka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije