Ministar i načelnik

Magoda i Tanović razgovarali o zajedničkim projektima u Novom Sarajevu

20.04.2023. 13:10 / Izvor: Akta.ba
Načelnik

U nastavku posjete općinama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda danas je održao sastanak s načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem.

U nastavku posjete općinama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija, ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda danas je održao sastanak s načelnikom Općine Novo Sarajevo Hasanom Tanovićem.  

Tom prilikom, razgovarano je o brojnim projektima iz oblasti kulture i sporta koji se realiziraju ili će tek biti realizirani u ovoj sarajevskoj općini, te je dogovoreno da Općina Ministarstvu što prije dostavi konkretne infrastrukturne projekte koje bi Ministarstvo moglo podržati.  

Načelno, kako je danas rekao ministar Magoda, govoreći o projektima u oblasti sporta, namjera je da Općina i Kanton zajedno realiziraju projekt vezan za FK “Željezničar”. Hoće li to biti nabavka opreme za održavanje terena ili neki drugi infrastrukturni projekt bit će poznato nakon zajedničkog sastanka s Upravom ovoga kluba.  

Drugi segment zajedničke saradnje iz oblasti sporta je onaj namijenjen građanima, kako bi im sportski sadržaji bili što pristupačniji. U tom kontekstu, danas je razmatrana mogućnost zajedničke obnove sportskih igrališta i terena na više lokacija u Novom Sarajevu. Također, kako je danas rečeno, jedan od prioriteta je i obnova krova, odnosno poboljšanje kompletnih uslova u Sportskoj dvorani “Goran Čengić”.   

Kada je u pitanju kulturni sergment, zaključeno je kako se treba raditi na poboljšanju infrastrukture na Vilsonovom šetalištu, s namjerom da se brojni događaji koje se održavaju na ovoj lokaciji podignu na viši nivo.  

Zaključeno je kako su se manifestacije poput Ljeta na Vilsu, odnosno Omladinskog Film Festivala, Street food festivala, projekcije filmova u okviru Sarajevo film festivala... u prethodnim godinama pokazale dobrim za privlačenje posjetitelja, te je danas razgovarano o neophodnoj infrastrukturi i opremi za te, ali i nove planirane, događaje koji bi tokom cijele godine na ovoj lokaciji građanima nudili kvalitetne sadržaje. 

"Kada je u pitanju sport, osim fokusa na velike sportske klubove, cilj nam je što više vraćati sport na ulice, da sportski tereni i sadržaji građanima budu što dostupniji i bliži. S druge strane, kada su u pitanju kulturni i drugi društveni događaji, Ministarstvo kulture i sporta KS će podržati sve one projekte i manifestacije koje nam Općina Novo Sarajevo i druge općine kandidiraju, a koje doprinose kvalitetnijem životu građana, jer donose zanimljive i kvalitetne sadržaje u njihove lokalne zajednice", naveo je ovom prilikom ministar Magoda.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije