Brojni projekti

Republika Srpska otvorena i zainteresovana za saradnju sa ruskim kompanijama

24.04.2023. 13:53 / Izvor: Akta.ba
ruske kompanije

Razgovarano je o strategiji energetskog razvoja, sa posebnim osvrtom na projekat gasifikacije Republike Srpske.

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovim, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva Srpske.

Na sastanku je razgovarano o važnim ekonomskim pitanjima, kao i uticaju aktuelnih ekonomskih tokova na ukupne političke odnose Republike Srpske i Ruske Federacije.

Razgovarano je o strategiji energetskog razvoja, sa posebnim osvrtom na projekat gasifikacije Republike Srpske.

Đokić je, između ostalog, informisao ambasadora o projekcijama razvoja gasne mreže u Republici Srpskoj, uključujući izgradnju istočne gasne interkonekcije sa Republikom Srbijom.

Naglasio je da je ovo pitanje od velikog značaja za budući privredni razvoj Republike Srpske i da je potrebno investicijama osnažiti gasni sektor, što je značajno sa aspekta razvoja infrastrukture i diversifikacije energetskih izvora, navodi se u saopštenju.

Đokić i Kalabuhov su ukazali na važnost njegovanja i jačanja bilateralnih odnosa Republike Srpske i Ruske Federacije, u skladu sa ustavnim nadležnostima i Dejtonskim mirovnim sporazumom, čija je dosljedna primjena od ključne važnosti za ukupne odnose u BiH i realizaciju zajedničkih kapitalnih energetskih projekata u Republici Srpskoj.

"Srpska je otvorena i zainteresovana za saradnju sa ruskim kompanijama u brojnim projektima koje realizujemo, uprkos raznim pokušajima da se onemoguće ekonomski tokovi saradnje Rusije sa našom zemljom i regionom. Spremni smo da zajedno nastavimo da radimo na jačanju naših veza u svim oblastima, za koje sam uvjeren da će biti još snažnije u vremenu koji slijedi", poručio je Đokić, zahvalivši se ambasadoru na angažovanosti i posvećenosti razvoju i unapređenju te saradnje.

Na sastanku je razgovarano i o obavezama i planovima u pogledu energetske tranzicije i većeg korištenja obnovljivih izvora u proizvodnji energije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije