Izgradnja trenutno blokirana

Općina izvršila svoje obaveze iz Ugovora o izgradnji fotonaponske elektrane Banovići Selo

05.05.2023. 10:27 / Izvor: Akta.ba
banovići

Daljnje aktivnosti oko realizacije navedenog projekta su u nadležnosti JP Elektroprivreda BiH.

Općina Banovići izvršila je sve svoje obaveze iz Ugovora o suradnji i zakupu zmljišta u svrhu izgradnje fotonaponske elektrane (FNE) „Banovići Selo“ zaključenog sa JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo od 03.11.2022. godine. Dvadeset šestog aprila ove godine zakupac (Elektroprivreda BiH) uveden je u posjed parcele koju je Općina bila dužna obezbjediti, čime je ispunila preuzete obaveze iz navedenog Ugovora.

Naime, za potrebe fotonaponske elektrane „Banovići Selo“ Općina je obezbjedila parcelu površine 100.050,00 m2, izvršila je njeno cijepanje, uklonila bespravno izgrađene objekte, bašte, ograde, obilježila je trajnim i vidljivim biljezima (oznakama), upisala u zemljišnoknjižni (ZK) uložak te izmjestila postojeći dalekovod izvan prostora buduće FNE.

Daljnje aktivnosti oko realizacije navedenog projekta su u nadležnosti JP Elektroprivreda BiH.

Izgradnja fotonaponske elektrane u Banovićima trebala je početi u ovoj godini, međutim prema informacijama iz Elektroprivrede BiH u ovom trenutku je to blokirano zbog problema u provođenju tendera za nabavku neophodne opreme.

Na raspisani tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača javilo se nekoliko bosanskohercegovačkih, ali i kompanija iz inostranstva i postupak je trenutno blokiran po osnovu žalbi jednog broja kompanija.

Vrijednost ove investicije je oko 15 miliona KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije