Otvoreni postupak

Ponovo objavljen poziv za izgradnju sportske dvorane u Hrasnici, cijena radova nešto viša

09.05.2023. 10:23 / Izvor: Akta.ba
dvorana hrasnica

Riječ je o otvorenom postupku a period na koji se zaključuje ugovor je 16 mjeseci.

Općina Ilidža ponovo je raspisala javni poziv za izvođenje radova na izgradnji sportske dvorane u Hrasnici, piše Akta.ba.

Prvi poziv za izgradnju dvorane objavljen je u januaru ove godine o čemu je Akta.ba tada pisala. Na ovaj poziv tri puta su se vršile izmjene i četvrti put je isti i poništen. Kao razlog poništenja navodi se da nijedna od tada primljenih ponuda nije bila prihvatljiva.

Sada je poziv ponovo objavljen, a procijenjena vrijednost radova je 6.673.000,00 KM, u prvobitnom pozivu ona je iznosila  6.622.589,17 KM bez PDV-a.

Riječ je o otvorenom postupku a period na koji se zaključuje ugovor je 16 mjeseci.

Ponuđači su dužni ponuditi garanciju na izvedene radove u trajanju od deset (10) godina na hidroinstalaterske radove i dvije (2) godine na ostale radove računajući od dana primopredaje radova te će za robu koja je predmet ugradnje dostaviti originalnu garanciju od proizvođača.

Podsjećamo, postojeća sportska dvorana sa pripadajućim vanjskim prostorima se nalazi unutar sportskog kompleksa fudbalskog stadiona Famos, a objekti su izgrađeni 60-tih godina prošlog vijeka. Dvorana je srušena čime su se stekli svi uslovi za izgradnju nove dvorane.

Srušeni objekat

Urađen je idejni projekat na osnovu kojeg je pribavljena urbanistička suglasnost. Projekat je uradila firma Panacon d.o.o. Sarajevo u junu 2021. godine. Projektovana spratnost je Su+P+1 sa predviđenim parkiranjem sa unutrašnje strane lokacije. Objekat je planiran za održavanje međunarodnih sportskih takmičenja kao što su: rukomet, odbojka, košarka, mali nogomet, tenis i dr.

Minimalna površina objekata treba da je 3.252 m2 i da je svijetla dimenzija sportske plohe u prizemlju dimenzija 44,00 x 24,00 te da je svijetla visina od poda do konstrukcije stropa 13 metara.

Objekat projektovati kao klasično-montažni od armirano-betonskih prefabrikovanih elementa. Osnovnu konstrukciju planirati kao AB skeletnu sa savremenim tehničkim rješenjima, kvalitetnim materijalima skladnih boja, prilagođeno namjeni objekta. Arhitekturu uklopiti u postojeći urbani i prirodni ambijent, odnosno koristiti jednostavne linije i skladne boje, pojašnjeno je.

U martu prošle godine, UNDP BiH raspisao je oglas za pripremu glavnog projekta i supervizije izgradnje sportske dvorane u Hrasnici.

Izgradnju nove sportske dvorane, koja je za općinu Ilidža jedan od kapitalnih projekata, finansijski će podržati i Ministarstvo kulture i sporta KS sa 1,75 miliona KM.

Modernim izgledom sportska dvorana u Hrasnici će unaprijediti kompleks oko stadiona Famosa, koji je posljednjih godina bio prilično zapušten i u lošem stanju, a prvi korak ka poboljšanju njegovog izgleda načinjen je izgradnjom terena sa umjetnom travom, kazao je ranije načelnik Nermin Muzur.

I.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije