Neophodan za građane Distrikta

Održana prezentacija projekta onkološke bolnice u Brčko distriktu BiH

10.05.2023. 08:26 / Izvor: Akta.ba
prezentacija brčko

Projekat onkološke bolnice u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine jučer prezentovan u prostorijama Skupštine.

Projekat onkološke bolnice u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine jučer je pred članovima Vlade, Skupštine, Fonda zdravstvenog osiguranja i JZU "Zdravstveni centar Brčko" prezentovan u prostorijama Skupštine.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić kazao je da se radi o projektu izgradnje onkološkog instituta, koji je neophodan za građane Distrikta, s obzirom na broj onkoloških pacijenata na ovom području.

"U svijetu je trenutna ekspanzija onkoloških oboljenja, gdje broj smrtnosti godišnje dostiže i 10 miliona stanovnika. Iako u Brčkom nemamo zvanično objavljene statistike, otprilike 250 do 500 pacijenata na godišnjem nivou otkrije da ima onkološko oboljenje. Usluge radioterapije ne postoje u Brčkom, nego ih koristimo u regionalnim centrima. Nažalost, ta se terapija često odgađa zbog malih kapaciteta, zbog kvarova na aparatima, a upravo to odlaganje terapije dovodi do lošije prognoze i statistike u pogledu smrtnosti pacijenata", izjavio je gradonačelnik Nišić, dodavši da vjeruje da će ovaj projekat imati odobrenje i od strane Vlade i Skupštine kako bi se moglo ubrzano pristupiti njegovoj realizaciji.

Prezentaciju je pripremio i održao Marijan Bilić, menadžer firme "Affidea" iz Nizozemske, koji je ukratko predstavio istu. "Radi se o kompaniji koja radi u 15 zemalja Evrope. Mi ne prodajemo medicinsku opremu nego pravimo zdravstvene kapacitete koji su vezani za radiološku dijagnostiku, polikliniku i onkologiju. Imamo 330 različitih zdravstvenih kapaciteta u tih 15 zemalja, s 11.000 zaposlenih i s preko 1.500 komada instalirane opreme", kazao je Bilić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije