Veliki benefiti

Uspostavljena saradnja Luke Brčko i Luke Konstanza

12.05.2023. 09:00 / Izvor: Akta.ba
luka brčko

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Luke Brčko Perica Josić i komercijalni direktor Luke Konstanza George-Gabrile Visan.

U Gradskoj vijećnici je upriličeno potpisivanje Memoranduma razumijevanja u oblasti transporta unutrašnjim plovnim putevima između JP „Luka Brčko“ i Nacionalne kompanije „Uprava pomorskih luka“ Konstanza iz Rumunije.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Zijad Nišić, glavni koordinator Vlade Željko Antić i šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević održali su, zajedno s predstavnicima Luke Brčko i Privredne komore Brčko, sastanak s predstavnicima Luke Konstanza i ambasadorom Rumunije u BiH Nj. e. Antonom Pacuretuom.

Memorandum o saradnji potpisali su direktor Luke Brčko Perica Josić i komercijalni direktor Luke Konstanza George-Gabrile Visan.

"Rumunija je jedna od zemalja koja najviše ulaže u Bosnu i Hercegovinu, a primjer tome i sklapanje današnjeg memoranduma, koji će imati benefite ne samo za Brčko distrikt BiH i Bosnu i Hercegovinu, nego i za region, pa i za cijelu Evropu, s obzirom da se radi o riječnom saobraćaju koji je uvezan s crnogorskim slivom. Zahvaljujem se našim prijateljima iz Rumunije i očekujem da proces realizacije bude dinamičan kako bi Brčko distrikt BiH što pije bio na mapi regionalnih važećih riječnih tokova“, izjavio je gradonačelnik Zijad Nišić.

"Želim se zahvaliti na lijepim riječima o bilateralnoj saradnji Rumunije i BiH. Ovo je važan trenutak i za Rumuniju, i za Bosnu i Hercegovinu, svakako i za Brčko distrikt, jer je potpisivanjem ovog memoranduma olakšano drugim kompanijama da se uključe u ovaj projekat riječnog transporta“, istakao je je ambasador Pecuretu.

Komercijalni direktor direktor Luke Konstanza Visan kazao je da će razmijenit iskustvo u smislu potraživanja fondova iz EU za projekte, razvijati projekte infrastrukture, transporta, pokušat privući i nove lučke operatere kao i da se međusobno promovišemo na različitim svjetskim događajima.

"Poznato je da je Luka Brčko trenutno u fazi revitalizacije uz pomoć sredstava iz EBRD i vjerujem da će se njenim završetkom ostvariti još bolja konekcija i saradnja s jednom ovako važnom lukom“, dodao je direktor brčanske Luke Perica Josić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije