Prijeko potrebna popravka

Čubrilović: Stvoreni uslovi za finansiranje gradnje puta prema Šćepan polju

20.05.2023. 09:07 / Izvor: Akta.ba
Foča

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je jučer u Foči da su za finansiranje izgradnje nove trase puta Foča-Šćepan Polje stvorene sve pretpostavke.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je jučer u Foči da su za finansiranje izgradnje nove trase puta Foča-Šćepan Polje stvorene sve pretpostavke da Republika Srpska uđe u aranžman sa Svjetskom bankom, koja to prihvata.

Čubrilović je, nakon današnjeg sastanka u Foči sa šefom Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Kristoferom Šeldonom, načelnikom ove opštine Milanom Vukadinovićem i vršiocem dužnosti generalnog direktora “Puteva Republike Srpske” Milanom Dakićem, rekao da sada ne bi trebalo da bude nikakvih zastoja do konačnog ugovora o izvođenju radova.

On je u izjavi novinarima na graničnom prelazu na Šćepan Polju, a nakon upoznavanja predstavnika Svjetske banke o projektu i obilaska magistralnog puta sa svim učesnicima sastanka, naveo da će u narednih nekoliko dana Ministarstvo uputiti Svjetskoj banci i zvanično pismo, kao zahtjev za realizaciju ovog projekta.

“Ukoliko ne bi bilo nepredviđenih situacija, prije svega mislim na neke političke odluke, trebalo bi da dođemo u narednih mjesec, dva do konačnog ugovora o izvođenju radova”, rekao je Čubrilović.

On je podsjetio da su na početnoj dionici, na prvih pet i po kilometara, od Foče do Kopilova, u toku radovi koje je Vlada RS počela prošle jeseni sopstvenim sredstvima, te da je procjena da će izgradnja novog puta do Šćepan Polja koštati 78 miliona eura. 

“Ovdje je potrebna podrška moćne finansijske institucije kao što je Svjetska banka i oni su raspoloženi. Ovaj projekat podržava i Evropska banka za obnovu i razvoj već od 2012. godine, ali nikako da se dođe do konačnih rješenja i mislim da ovu priliku ne bi trebalo da ispustimo, da svi budemo dovoljno posvećeni da ovaj projekat konačno doživi svjetlost dana kroz ugovor o izvođenju radova”, rekao je Čubrilović.

On je dodao da je više puta istican značaj ovog projekta, a prije svega se ogleda u povezivanju glavnih gradova dvije zemlje i povezivanju privreda BiH i Crne Gore i država u okruženju.

Šef Kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru Christopher Seldon rekao je da ova finansijska institucija priprema novi projekat u oblasti puteva za BiH, a da će magistralni put prema Šćepan Polju biti jedna od njegovih glavnih komponenti.

On je istakao da je ova trasa veoma značajna, a nalazi se u veoma lošem stanju.

“Za sada čekamo da dobijemo službeni zahtjev od vlasti i nakon toga u narednih šest, osam do 12 mjeseci radićemo na pripremi projekta zajedno sa ostalim razvojnim partnerima”, rekao je Šeldon.

On je dodao da često prolazi ovim putem jer je šef kancelarije i u Crnoj Gori.

“Priroda je prelijepa, ali je putu zaista potrebna popravka”, rekao je Šeldon.

Domaćin sastanka u Foči, načelnik opštine Milan Vukadinović rekao je da je ova komunikacija od strateškog značaja, ne samo za Foču, već za cijelu BiH.

“Inicirao sam da ovaj sastanak prvo bude formalnog karaktera u opštini, a onda da dođemo do graničnog prelaza. Zahvaljujem svim učesnicima sastanka koji imaju razumijevanja da ovaj problem bude riješen. Viđeli smo i početne radove na dionici do Kopilova koji se izvode na adekvatan način i mislim da ćemo imati modernu saobraćajnicu koja će doprinijeti razvoju privrede i turizma opštine Foča”, rekao je Vukadinović.

On je dodao da je razgovarano i o odvajanju puta prema Tjentištu dolinom Sutjeske, koji će povezati rafting kampove na Drini sa Nacionalnim parkom “Sutjeska”, te da je sa “Putevima Srpske” i Vladom dogovoreno da se ove godine u kompletu asfaltira lokalni rafting put desnom obalom Tare, odnosno preostalih 14,5 kilometara.

“Imamo obećanje da će ove godine biti izdvojena sredstva za tu putnu komunikaciju, da definitivno riješimo problem naših raftera, čime ćemo dati vjetar u leđa i Parku prirode “Tara”. U narednim danima očekujemo ugovor sa Putevima Republike Srpske u vezi sa ovom putnom komunikacijom”, rekao je Vukadinović.

Vukadinović je podsjetio da su u toku i radovi na magistralnom putu Foča-Dragočava.

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Puteva Republike Srpske” Milan Dakić rekao je da je ovo preduzeće, uz saglasnost resornog ministarstva, dobilo “zeleno svjetlo” da može izdvojiti do dva miliona KM da zajedno sa opštinom ide u projekat asfaltiranja rafting puta kroz kanjon Tare, koji se naslanja na magistralu Foča-Šćepan Polje.

“U toku je rekonstrukcija početnog dijela puta od Foče prema Šćepan Polju u dužini od 5,6 kilometara, a na taj dio puta nadovezaće se glavni dio projekta o kojem smo danas upoznali predstavnike Svjetske banke i sa kojim želimo zajedno da uđemo u finansiranje. To nam je osnova da kasnije nastavimo dalje sa ovim projektom u pravcu Foča-Tjentište-Gacko, za koji imamo potpisan ugovor u iznosu 36 miliona KM i taj projekat je u fazi eksproprijacije”, rekao je Dakić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije