OPĆINA NOVO SARAJEVO

Potpisan ugovor o sanaciji klizišta na području Park-šume Hum u Sarajevu

30.05.2023. 07:57 / Izvor: Akta.ba
SANACIJA KLIZISTA

Ovo klizište je na lokalnom putu Bušća - Pofalići na području općine Novo Sarajevo i manjim dijelom na teritoriji općine Vogošća.

"Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović i direktorica firme "Mibral" d.o.o. Sarajevo Maja Bralović – Smith jučer su potpisali Ugovor o izvođenju radova na sanaciji klizišta K4 – RP "Park – šume Hum", saopćeno je iz Općine Novo Sarajevo.

Ovo klizište je na lokalnom putu Bušća - Pofalići na području općine Novo Sarajevo i manjim dijelom na teritoriji općine Vogošća.

Sanacija podrazumijeva uspostavu kvalitetnije odvodnje izvođenjem drenažnih rebara u uzdužnom i poprečnom pravcu ugrožene padine te uređenjem Humskog potoka.

Radovi će početi naredne sedmice, a budući da je projekat kompleksan i teren zahtjevan, rok za završetak je oko 100 kalendarskih dana, istaknula je Maja Bralović Smith, direktorica firme „Mibral“.

Općinski načelnik Hasan Tanović ističe da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će  biti stabiliziran postojeći teren i osigurani objekti infrastrukture, ali i stvoreni preduslovi za dalju realizaciju razvojnih kapitalnih projekata na ovom području, koji uključuju izgradnju saobraćajnice Pofalići - Bušće.

"Ovaj dio brda Hum naslanja se jednim dijelom i na susjednu općinu Vogošća, a novoizgrađena saobraćajnica konačno će povezati i ove dvije lokalne zajednice. Sanacija klizišta K4 uslov je za nastavak aktivnosti na realizaciji jednog od kapitalnih projekta Općine, uređenja prostora za sport i rekreaciju Park-šume Hum", kazao Tanović.

On dodaje da na području općine ima oko 105 aktivnih klizišta, zbog čega je trenutno u toku izrada integralnog plana sanacije za period 2022-2032. godina.

Pomoćnik načelnika za Civilnu zaštitu Općine Vogošća Hajro Nermin ističe da je ovaj projekat značajan podjednako i za tu općinu jer će izgradnjom nove saobraćajnice koja će spojiti naselja Bušće i Pofalići rasteretiti postojeći saobraćaj. Općina Vogošća izdala je u rekordnom roku i sve potrebne saglasnosti kako bi realizacija projekta počela što prije.

Vrijednost projekta je oko 885.000 KM, od čega je Općina Novo Sarajevo izdvojila 350.000 KM, Federalno ministarstvo prostornog uređenja 200.000 KM, Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo 102.000 KM i Kantonalna uprava civilne zaštite 98.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije