POKRENUTA INICIJATIVA

Institut za fizijatriju i rehabilitaciju na Ilidži još uvijek čeka potpunu rekonstrukciju

30.05.2023. 11:49 / Izvor: Akta.ba
INSTITUT ILIDŽA
OTVORI GALERIJU

Institut za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, koji se nalazi na Ilidži još uvijek čeka potpunu obnovu.

Institut za fizijatriju i rehabilitaciju Kliničkog Centra Univerziteta u Sarajevu, koji se nalazi na Ilidži, još uvijek čeka potpunu obnovu. Jedan dio Instituta je obnovljen 2006. godine sredstvima Vlade Italije i od tada nikakvih ulaganja nije bilo. Vraćanje starog sjaja i još bolje uslove željno iščekuju kako građani, tako i uposlenici. 

Na prijedlog Tarika Ćenanovića, vijećnika Općinskog vijeća Ilidža, nedavno je upriličen obilazak prostorija Instituta za fizijatriju i rehabilitaciju.

"Prilikom obilaska prostorija, upoznati smo s potrebama kao i problemima s kojima se susreće osoblje. Krov iznad bazena prokišnjava što je onemogućilo korištenje istog već šest mjeseci, svlačionice su neuslovne, bez ormarića, dotrajala je oprema kao i aparati za rehabilitaciju. Istaknute su potrebe čijim bi se ispunjenjem znatno poboljšao standard samog centra kroz koji dnevno prođe preko 100 ljudi". 

Institut su posjetile i zastupnica u Skupštini KS Arijana Memić i Danijela Kristić, zamjenica predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo.

INSTITUT ILIDŽA

 

"Kroz inicijative prema ministarstvu zdravstva KS, Vladi KS, nastojat ćemo doprinijeti rješenju navedenih problema. Također ćemo kolege s  Federalnog nivoa upoznati s ovom problematikom, te se nadamo da ćemo zajedno doprinijeti boljem funcionisanju ovog Instituta, a sve u cilju boljeg pružanja usluga našim sugrađankama i sugrađanima", kazala je Kristić.

Inače, Institut je bio jedan od najprestižnijih ovakvog tipa u bivšoj Jugoslaviji. Bilo je pokušaja privatizacije ovog instituta, međutim, Klinički centar Univerziteta u Sarajevu kao njegov vlasnik, nije odobrio privatizaciju.

U međuvremenu, počelo je uređenje parka u blizini Instituta za fizijatriju i rehabilitaciju.

Kako nam je potvrđeno, JP Ilidža doo izvodi radove na lokaciji Veliki park, poznatiji kao park Kosturnica.

"JP Ilidža doo je preduzeće za obavljanje komunalnih i drugih poslova od općeg interesa za Općinu Ilidžu, te u okviru svog programa rada, koji je usvojen na sjednici općinskog vijeća, izvodi planirane radove na "Revitalizaciji Velikog parka"- Ilidža. Radovi u prvoj fazi podrazumijevaju izgradnju pješačkih staza i platoa, sa svim potrebnim mobilijarom ( klupe, kante za otpatke), dok u drugoj fazi (naredne godine) će biti izgrađena i dječija igrališta sa svim pratećim mobilijarom", izjavio je za Akta.ba Jasmin Viteškić, direktor JP "Ilidža" d.o.o.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije