Završena prva faza rekonstrukcije

Vrtić Ciciban: Djeca i osobe s poteškoćama u razvoju uskoro dobijaju svoj Centar u KS

03.06.2023. 08:15 / Izvor: Akta.ba
ciciban

Premijer Uk je, ovom prilikom, naglasio značaj otvaranja ovakvog modernog Dnevnog centra, kao i neophodnu brigu o najranjivijim kategorijama našeg društva.

Vrtić "Ciciban" na Grbavici, koji je bio devastiran, uskoro će postati prvi Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa poteškoćama u razvoju, kao i za njihove roditelje.

U petak je zvanično obilježen završetak radova prve faze rekonstrukcije objekta koji je Javna ustanova "Djeca Sarajeva" ustupila Udruženju "Dajte nam šansu" na neodređeni period u svrhu zbrinjavanja djece i odraslih s poteškoćama u razvoju, a koja će na ovom mjestu imati mogućnost cjelodnevnog boravka, te dodatnu stručnu podršku.

U okviru obilježavanja završetka prve faze radova, prisutni su, a među kojima su bili premijer KS Nihad Uk, ministri u Vladi, te načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, u parku ispred objekta zasadili četiri drveta breze sa natpisima - podrška, porodica, sreća i ljubav.

Premijer Uk je, ovom prilikom, naglasio značaj otvaranja ovakvog modernog Dnevnog centra, kao i neophodnu brigu o najranjivijim kategorijama našeg društva.

"Ponosni smo partneri ovog, ali i svih drugih sličnih projekata, jer naša je obaveza da se brinemo o svim građanima Kantona, a posebno o najranjivijim kategorijama. Mogu obećati da ćemo u narednom periodu intenzivirati naše aktivnosti na implementaciji sličnih projekata, jer u planu je u dogledno vrijeme otvaranje sličnog centra i na području općine Ilidža", rekao je premijer Uk.

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Enda Pavić Pečenković navela je da bi idealno bilo kada bi svaka sarajevska općina imala jedan ovakav objekt.

"Nama, kao Vladi KS, i meni, kao resornoj ministrici, je veoma drago da ćemo imati jedan ovakav Dnevni centar u kojem će naša djeca s poteškoćama imati svoj dom i mjesto gdje će dobiti svu neophodnu stručnu pomoć. Nadam se da ovo neće biti jedini objekt ove namjene i da ćemo ih imati još kada je u pitanju Kanton, jer je Vlada KS opredjeljena da ulaže u našu djecu", rekla je ministrica Pavić Pečenković.

Ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović jevizrazila zadovoljstvo što je objekt JU Djeca Sarajeva ustupljen Udruženju "Dajte nam šansu" s ciljem razvijanja dobrog resursnog centra za djecu s poteškoćama u razvoju i njihove porodice.

"Mi ćemo putem transformacije krenuti i s našim redovnim centrima, našim školama, jer je naše opredjeljenje inkluzija u obrazovanju, vidljivost djece s poteškoćama u razvoju u redovnim školama. Zbog toga je važno da u vladinom, ali i nevladinom sektoru dobijemo jake resursne centre koji će nam biti produžena ruka da kompenziramo sve ono što ne možemo uvijek postići u školama. Sretni smo što Udruženje 'Dajte nam šansu' ima integritet i dugogodišnji rad koji je bio garant da dobiju jednoglasnu podršku u svim svojim aktivnostima koje su radili", rekla je ministrica Hota-Muminović.

Na okončanju prve faze projekta prisustvovali su i ministri u Vladi KS Admir Katica i Omer Osmanović, kao i zastupnica u Skupštini KS Kristina Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije