Postupanje Operatora za OIEiEK

Sud Mostar: Postrojenje SE "Batista 1" ostaje bez ugovora o otkupu električne energije

08.06.2023. 14:16 / Izvor: Akta.ba
OIEiEK

Ovom presudom Općinskog suda u Mostaru je još jednom potvrđeno zakonito postupanje Operatora za OIEiEK.

Općinski sud u Mostaru je u pravnoj stvari tužitelja „SOLAR ENERGO BATISTA“ protiv tuženog Operatora za OIEiEK, donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev tužitelja da sud Operatoru za OIEiEK naloži zaključenje Ugovora o otkupu električne energije po garantovanoj cijeni za mikropostrojenje SE „Batista 1“.

Ovom presudom Općinskog suda u Mostaru je još jednom potvrđeno zakonito postupanje Operatora za OIEiEK u postupku rješavanja po zahtjevima za otkup električne energije po garantovanim otkupnim cijenama iz mikropostrojenja.

U Obrazloženju se navodi, da je 31.03.2022. godine tužitelj podnio tužbu protiv tuženog, Operator za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju, sa sjedištem u Mostaru, Adema Buća 34, radi isplate potraživanja, vrijednost spora 650.001,00 KM.

U tužbi navodi daje tužac registovan za obavljanje djelatnosti pod šifrom D/35.11 - Proizvodnja električne energije (putem solarnih mikropostrojenja instalirane snage do 150 kW) od strane nadležnog organa pod nazivom „SOLAR ENERGO BATISTA" vi Batista Ivan, sjedište ULARICE bb, upisano u registar obrtničkih radnji, sa ID broj 4320407210009.

Tužilac je za svoje mikropostrojenje „ Batista 2" Rješenjem broj 02-1272-1/20 od 05.11.2020. godine stekao uslove za sklapanje Ugovora o otkupu proizvedene električne energije iz navedenog postrojenja u skladu s članom 27. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije ( Službene novine Federacije BIH br. 70/13 i 5/14) po garantovanim otkupnim cijenama koje važe za privilegovane proizvođače iz istog izvora, na period od 12 godina a po isteku ovog perioda stiče pravo na garantovan otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni. Sijedom navedenog tuženi je sa tužiocem zaključio Ugovor o otkupu električne enrgije iz mikropostrojenja po garantovanoj cijeni na perido od 12 godina.

Tužilac u tužbi navodi da je pomenuto mikropostrijenje priključeno na distributivnu mrežu JP „Eletropriveda" , te je tužilac počeo ispuručivati električnu energiju i po istoj ispostavljao fakture tuženom i uspostavio poslovni pravni odnos.

Dalje navodi da je tužilac, „SOLAR ENERGO BATISTA", za svoje novo mikropostrojenje „ Batista 1" Rješenjem broj 02-1503-6/20 od 11.06.2021.godine stekao uslove za sklapanje Ugovora o otkupu proizvedene električne energije iz navedenog postrojenja u skladu s članom 27. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije kogeneracije ( Službene novine Federacije BIH br. 70/13 i 5/14) po garantovanim otkupnim cijenama koje važe za privilegovane proizvođače iz istog izvora , na period od 12 godina a po isteku ovog perioda stiče pravo na garantovan otkup proizvedene električne energije po referentnoj cijeni.

Navodi da je tužila prethodno, kako je to propisano važećom legistativom, ishodio sve neophodne dozvole koje su potrebne za proizvodnju električne energije.

Način dobijanja statusa privilegovanog i potencijalno privilegovanog proizvođača, koji se pokazuje kao uslov za sticanje prava na otkup električne energije po višoj garantovanoj cijeni, propisan je članom 23. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije F BiH, pa je tako u stavu 1. propisano da je privilegovani proizvođač električne energije, u smislu ovog Zakona, kvalifikovani proizvođač koji ima pravo da se od njega po garantovanim cijenama otkupe ukupne količine proizvedene električne energije tokom unaprijed utvrđenog perioda.

Stavom 2. je propisano da status privilegovanog proizvođača može dobiti imalac dozvole za rad - licence za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, kojem je, u skladu sa članom 20. stav (2) ovog zakona, utvrđen status kvalifikovanog proizvođača. Stav 3. reguliše da zahtjev za dobijanje statusa privilegovanog proizvođača kvalifikovani proizvođač podnosi Operatoru OIEiEK uz odgovarajuće dokaze u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima koji regulišu ovu oblast. Dakle, iz prednje navedenih odredaba je jasno da je kvalifikovani proizvođač električne energije, koje svojstvo nesporno ima tužitelj, obavezan da tuženom podnese zahtjev za dobijanje statusa privilegovanog proizvođača, o čemu je tužitelj bio uredno poučen aktom tuženog od 16.06.2021. godine, ali je to tužitelj odbio učiniti.

Osim toga, članom 23. stav 4. Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije F BiH, propisuje da je uslov za dobijanje statusa potencijalnog privilegovanog proizvođača energetska dozvola, koju tokom postupka tužitelj nije prezentirao.

Kompletnu presudu možete pročitati OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije