Višemilionski projekti

Zeleno svjetlo za nove skijaške staze, šestosjed, jezero, modernizaciju sarajevske Zetre

09.06.2023. 09:11 / Izvor: Akta.ba
projekti

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu privrede za sufinansiranje više investicijskih projekata KJP ZOI '84 u milionskim iznosima.

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu privrede za sufinansiranje više investicijskih projekata KJP “ZOI '84” u milionskim iznosima. Osnovni ciljevi ovih projekata su podizanje konkurentnosti Ski centra Bjelašnica i unapređenje sportskih olimpijskih objekata u svrhu održavanja sportskih takmičenja, treninga, rekreacije i turističkih potreba građana kroz unapređenje infrastrukture.  

Među njima je projekt izgradnje paralelnog ski lifta K2” u iznosu do 2.800.000 KM.   

"Instaliranjem novog paralelnog ski lifta K2 povećao bi se kapacitet i efikasnost vertikalnog transporta na Bjelašnici, smanjile bi se gužve, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća“, obrazložio je ministar privrede Zlatko Mijatović.   

Još jedan od danas odobrenih projekata je zamjena ski lifta Kotlovi, u iznosu do 3.300.000 KM. Ulaganje u izgradnju ski lifta Kotlovi se povećava kapacitet vertikalnog transporta na Bjelašnici kao i sigurnost eksploatacije, smanjile bi se gužve u donjem dijelu planine, produžila turistička sezona, povećao bi se broj korisnika, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća. Također, izgradnjom novog lifta, kapacitet Kotlova bi se povećao za 100 posto, obzirom da je postojeći lift van funkcije.   

Vlada je danas „dala zeleno svjetlo“  i za izgradnju nove šestosjedne žičare Štinji Do, za što je predviđeno 20.000.000 KM.   

"Nova šestosjedna žičara Štinji Do omogućila bi rasterećenje gužvi na lokaciji Babin Do, povećanje kapaciteta vertikalnog transporta, te bi određeni broj korisnika koristio novu instalaciju umjesto već izgrađenog šestosjeda Olimpijski spust, što bi na kraju rezultiralo decentralizacijom skijališta, a lokaciju Štinji Do učinilo značajno frekventnijom. Također, benefiti ove instalacije su i povećanje ponude ljetnog sadržaja, obzirom da je instalacija planirana za panoramske vožnje korisnika, a izlazna stanica joj je u neposrednoj blizini jezera Akumulacija II što je turistički izuzetno atraktivna lokacija“, objasnio je ministar Mijatović.    

Ako dođe do realizacije predmetnog projekta, predviđa se povećanje prihoda preduzeća od oko 620.000 KM na godišnjem nivou, te je zaključeno da je ovo jedan od najznačajnijih kapitalnih projekta Ski centra Bjelašnica u narednom periodu.    

Ministarstvo privrede  sufinansirat će  i projekt skijaške staza Kolijevka 2, u iznosu do 2.000.000 KM. Njegovom realizacijom, uz uspostavljanje visokih svjetskih FIS i ekoloških standarda, značajno bi se pridonijelo razvoju rekreativnog turizma, unaprijedila bi se infrastruktura, povećala ponuda za neiskusnije skijaše jer se radi o laganoj “family friendly” stazi, produžila bi se sezona, omogućila realizacija ski lifta K2, rasteretio lift K1 i staza Kolijevka 1, te povećao bi se broj posjetilaca i korisnika usluga ZOI '84, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća.  

Ministri su danas podržali i sufinansiranje projekta izgradnje jezera Akumulacija III, u iznosu do 5.200.000 KM.  Na ovaj način uspostavlja se funkcionalan sistem osnježenja na skoro svim postojećim skijaškim stazama na Bjelašnici, značajno se pridonosi razvoju rekreativnog turizma. Također, realizacijom ovog projekta otvara se i mogućnost kandidiranja za sportska takmičenja, unaprijedila bi se infrastruktura, produžila se sezona, te povećao broj posjetilaca i korisnika usluga ZOI 84, što na kraju rezultira povećanje prihoda preduzeća.  

Vladinom odlukom Ministarstvu privrede odobreno je i sufinansiranje rekonstrukcije postojećih i izgradnje novih skijaških staza, za što je predviđeno 2.270.000 KM. I realizacijom ovog projekta rekonstruisale, odnosno izgradile bi se staze uz uspostavljanje visokih svjetskih FIS i ekoloških standarda, zatim značajno bi pridonijela razvoju rekreativnog turizma kao i mogućnost kandidiranja za sportska takmičenja, unaprijedila bi se infrastruktura, produžila se sezona...  

Na današnjoj sjednici Vlade podržan je i projekt dogradnje sistema rasvjete ski staza, s iznosom do 1.000.000 KM. I na ovaj način želi se doprinijeti razvoju rekreativnog turizma, unaprijediti infrastruktura, te povećati broj posjetilaca i korisnika usluga ZOI 84, kao i povećanje prihoda preduzeća.  

Odlukom Vlade danas je odobren i projekt “Ulaganja u rekonstrukciju i modernizaciju sportske dvorane Zetra- faza I” u iznosu do 3.580.000 KM. Osnovni cilj ovog investicionog projekta je rekonstrukcija, modernizacija i obogaćivanje sadržaja u Olimpijskom kompleksu Zetra.  

Njegovom relaizacijom značajno bi se uticalo i na povećanje prihoda, povećanje broja korisnika, povećanje konkurentnosti, poboljšanje sanitarnih uslova, poboljšanje sigurnosti, smanjenje operativnih troškova, te oživljavanje Olimpijskog kompleksa Zetra kako s inovativnim i jedinstvenim sadržajem tako i s povećanjem broja posjetitelja.  

Ministar privrede Zlatko Mijatović zaključit će sporazume o sufinansiranju ovih projekta  s KJP “ZOI 84” OCS d.o.o. Sarajevo. Sredstva su planirana u Budžetu Kantona Sarajevo za 2023. godinu,  i bit će operativna nakon što budu odobrena od strane izabrane finansijske institucije i potvrđena kao operativna od Ministarstva finansija KS. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije