Zakonske obaveze

Mandić pojasnio zašto je zaustavljena gradnja Brajkovićevog nebodera na Marijin Dvoru

09.06.2023. 10:25 / Izvor: Akta.ba
brajković

Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić komentirao za TVSA komentirao je zaustavljenu izgradnju nebodera kod hotela Holiday.

Načelnik Općine Centar, Srđan Mandić komentirao za TVSA komentirao je zaustavljenu izgradnju nebodera kod hotela Holiday.

"Tu je situacija prilično jasna, prethodni načelnik je koristio pravo koji mu je tadašnji Zakon o prostornom uređenju omogućavao da radi korekciju, međutim član 40. tog Zakona precizno je definisao kada i pod kojim uslovima se radi korekcija urbanističkog plana i šta ona podrazmijeva. Korekcija bi se prema tome mogla raditi samo kada dođe do nekih tehničkih ili grafičkih odstupanja i sama riječ korekcija znači da se tu samo neki detalji mogu popraviti. On je nažalost pod korekciju proveo izmjenu regulacionog plana na način da je za dotadašnjih sedam spratova dao saglasnost za još 22", kazao je Mandić za TVSA.

Podsjećamo, riječ je o projektu o kojem je Akta.ba prva pisala još 2019. godine o tome kako je privatna firma došla u posjed 3000 m2 državnog zemljišta na ovom lokalitetu, te o povezanosti firme Palace Investment sa Brajkovićem.

Raniji vlasnik Palace Investments d.o.o. bila je kompanija PET engineering AG koju je prema švicarskom registru vodio Josip Subašić. On je u to vrijeme bio vlasnik jedne od firmi koju je u Dubrovniku osnovao Tihomir Brajković, te je sada je potvrđeno da je namjera bila sakriti ko stoji iza gradnje nebodera u centru Sarajeva. 

Tihomir Brajković nedavno je preuzeo vlasništvo nad kompanijom Palace Investments d.o.o. koja na Marijin Dvoru u Sarajevu namjerava izgraditi neboder tzv. Marija Green Tower koji bi trebao imati 22 sprata.

U intervjuu Mandić je govorio i o elektronskim građevinskim dozvolama. Kako kaže, elektronske građevinske dozvole će biti realizovane u Općini Centar, ali ipak će biti potrebno još vremena.

"Zamislite da više nijedan investitor ne mora tražiti kafu s načelnikom da nešto ubrza, značajno će se izbjeći bilo kakva mogućnost koruptivnih radnji", istakao je Mandić.

Elektronskim putem će se popunjavati obrazac za dozvolu, a istim putem će se vršiti i njegova obrada.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije