PREZENTACIJA PROJEKTA

Projekt "Velhovo" ima ključnu ulogu u zaštiti šireg područja grada Bihaća od poplava

15.06.2023. 08:35 / Izvor: Akta.ba
velhovo

U Gradskoj vijećnici Bihaća jučer je održana prezentacija dosadašnjih aktivnosti na izradi projekta sanacije i rekonstrukcije nasipa "Velhovo".

U Gradskoj vijećnici Bihaća jučer je održana prezentacija dosadašnjih aktivnosti na izradi projekta sanacije i rekonstrukcije nasipa "Velhovo", koju su organizirali Služba za strateško planiranje, upravljanje projektima, komunalne djelatnosti, vode i zaštitu okoliša, zajedno s institutom IPSA i Agencijom za vodno područje rijeke Save.

Projekt "Velhovo" ima ključnu ulogu u zaštiti šireg urbanog područja grada Bihaća od poplava, posebno na područjima Bakšaiša, Kralja i Pokoja. Sanacija nasipa ima za cilj smanjenje materijalnih šteta koje poplave uzrokuju stanovništvu, poljoprivrednim resursima i građevinskom zemljištu. Najveći izazov u realizaciji ovog projekta su nelegalni objekti koji su izgrađeni duž čitave dužine nasipa, što je rezultiralo prekidima i oštećenjima na nekim dijelovima nasipa.

Buduća rekonstrukcija nasipa trebala bi slijediti postojeću trasu, a visina rekonstrukcije bit će definirana prema projiciranim nivoima velikih voda rijeke Une, uz dodatno zaštitno nadvišenje od 80 centimetara. Projektom se planira se zamjena postojećeg nasipa i podloge u određenoj dubini.

U sklopu prezentacije, također je prikazni situacijski prikazi trenutnog stanja i projektnog rješenja odbrambenog nasipa "Velhovo", kako bi informirala sve prisutne aktere o narednim planiranim aktivnostima.

Projekt sanacije nasipa "Velhovo" predstavlja jedan od strateških prioriteta u smanjenju rizika od poplava u Bihaću. Prema preliminarnim procjenama, za realizaciju ovog projekta će biti potrebno osigurati blizu 2 milijuna KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije