Stari grad nadomak Cazina

Vlada USK-a odobrila dva miliona maraka za obnovu dvorca na Ostrošcu

21.06.2023. 08:25 / Izvor: Federalna.ba
Ostrožac

Stari grad Ostrožac nadomak Cazina godišnje posjeti više hiljada turista.

Stari grad Ostrožac nadomak Cazina godišnje posjeti više hiljada turista. Uprkos tome, zidine dvorca Lothara von Berksa su prepuštene vremenu i nalaze se u gotovo ruševnom stanju. Ove godine izdvojena su značajna sredstva za rekonstrukciju na kantonalnom nivou, a osim toga, pristigao je određeni iznos i sa federalnog nivoa.

Ni natpis da se u dvorac na Ostrožcu ulazi na vlastitu odgovornost ne sprečava hiljade posjetitelja da svake godine uživaju u ljepotama ovog nacionalnog spomenika u kojem su kroz historiju živjeli mnogi velikani. Iako, potreba za rekonstrukcijom postoji godinama, kantonalne institucije tek su krenule u proces rekonstrukcije.

"Vlada USK-a je ove godine u svom budžetu među kapitalnim projektima planirala iznos od dva miliona KM za rekonstrukciju i sanaciju Starog grada Ostražac. Konkretno, u pitanju je dvorac za koji imamo urađenu kompletnu projektnu dokumentaciju i izdana je građevinska dozvola“, ističe Ermin Beganović, direktor Centra za kulturu i turizam Cazin.

Iako je za rekonstrukciju potrebno mnogo više novca, sredstva koja je Vlada USK-a izdvojila ove godine predstavljaju najznačajniju investiciju do sada. Važno je spomenuti da su federalnog nivoa doznačena sredstva koja će biti raspoređena širom kantona.

"S federalnog nivoa dobili smo značajnu svotu, tj. kapitalne grantove, za Ostrožac dva miliona KM, za sportsku dvoranu u Bosanskoj Krupi 1,3 miliona KM i 50.000 za igralište Partizan u Sanskom Mostu“, pojašnjava Edvin Alijanović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a (DF).

Nakon rekonstrukcije dvorca planirana je obnova i ostatka starog grada na Ostrožcu, a prema riječima sagovornika, upravo ovakve investicije su od izuzetne važnosti za razvoj turizma i promociju ljepota Unsko-sanskog kantona, pa je svima u interesu da sanacija počne što prije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije