PODNIJETA PONUDA

Kompanija koja je otvorila hotel u Kreševu, sada planira gradnju fotonaponske elektrane

23.06.2023. 08:22 / Izvor: Akta.ba
hotel adriale

Firma "Adriale Living" d.o.o. Kreševo koja je prošle godine otvorila hotel u Kreševu, podnijela je samoinicijativnu ponud za izgradnju fotonaponske elektrane.

Firma "Adriale Living" d.o.o. Kreševo koja je prošle godine otvorila hotel u Kreševu, podnijela je samoinicijativnu ponudu za izgradnju fotonaponske elektrane na lokalitetu "Kamenik" u ovoj općini.

Na osnovu toga Ministarstvo privrede Srednjobosanskog kantona objavilo je javni poziv za dodjelu koncesije za izgradnju, uređenje, opremanje, korištenje i održavanje fotonaponske elektrane FNE snage 2x650KW na pomenutom lokalitetu, javlja Akta.ba.

Koncesija se dodjeljuje za period do 30 godina, od dana potpisivanja ugovora o koncesiji.

Lokacija površine-katastarske parcele: "Kamenik"  K.Č. 1333, 1334, 1335 ukupne površine 34 360 m2, definirana na situacijskoj karti terena iz samoinicijativne ponude, koja će ponuđačima biti data na uvid.

Kako se navodi u pozivu, koncesionar se obavezuje projekovati i izgraditi fotonaponsku elektranu koje će koristiti u skladu sa odredbama važećih propisa kojima je regulisana oblast korištenja OIE i da će riješiti imovinsko pravne odnose prije ulaska u posjed, pribaviti propisane dozvole i saglasnosti u skladu sa važećim propisima.

Koncesija se dodjeljuje uz naknadu za koncesiju najmanje 1,5% ukupne vrijednosti proizvedene električne energije obračunate na osnovu trenutno važeće otkupne cijene za obnovljive izvore energije (OIE).

Također, koncesionar se obavezuje da će se prilikom projektovanja, građenja i eksploatacije FNE, pridržavati svih zakonskih propisa i standarda kojima je regulisana oblast korištenja OIE, prostornog uređenja i građenja, korištenja zemljišta, vodoprivrede, šumarstva, zaštite okoline i zaštite na radu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije