Očuvanje kulturne baštine

Za obnov sjeverne fasade Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu 60 hiljada KM

28.06.2023. 08:17 / Izvor: Akta.ba
obnova

Prilikom posjete potpisan je ugovor sa rektorom don Zdenkom Spajićem.

Federalni ministar prostornog uređenja Željko Nedić posjetio je jučer Vrhbosansku nadbiskupiju u Sarajevu gdje ga je primio nadbiskup Vrhbosanski Tomo Vukšić, koji se zahvalio ministru na dosadašnjoj saradnji između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Vrhbosanske nadbiskupije, kao i budućim planovima vezano za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika na području Vrhbosanske nadbiskupije.

Putem javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja, dodijeljena su finansijska sredstva župama i samostanima na području Vrhbosanske nadbiskupije i to u iznosu od 470.000 KM za obnovu i zaštitu nacionalnih spomenika.

Prilikom posjete potpisan je ugovor sa rektorom don Zdenkom Spajićem kojim su osigurana finansijska sredstava u iznosu od 60.000 KM za realizaciju projekta obnove sjeverne fasade Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu.

Rektor Spajić je istakao da će se realizacijom ovog projekta ostvariti još jedan korak u zaštiti nacionalnog spomenika koji predstavlja jednu od najljepših zgrada u Sarajevu. 

"Očuvanje kulturne baštine spada u jedan od prioriteta Katoličke crkve u ovoj zemlji i sretni smo da nas u tome podržavaju i predstavnici vlasti", kazao je Spajić.

Ministar Nedić potpisao je i ugovore sa predstavnicima župa i samostana Vrhbosanske nadbiskupije i provincije Bosne Srebrne u Pastoralnom centru Ivan Pavao II.

Potpisivanju su prisustvovali gvardijan Franjevačog samostana sv. Katarine Kreševo fra Josip Tomas, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Ante Sarajevo fra Stipan Radić, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Bonaventure Visoko fra Franjo Radman, župnik Župe Gospe Snježne Kreševo vlč. Josip Majić, župnik Župe Stup vlč. Miroslav Čavar, rektor Nadbiskupskog sjemeništa “Petar Barbarić” Travnik don Željko Marič, župnik Župe sv. Ante Padovanskog Busovača vlč. Zoran Jaković, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije