Slijede novi ugovori

Za šest kapitalnih projekata u ZDK izdvojeno 2,7 miliona KM, najviše za bazen u Zenici

29.06.2023. 10:30 / Izvor: Akta.ba
ZDK

Gradu Zenica odobrena su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM za projekat "Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici 1. faza".

Ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Draženka Subašić danas je u uredu premijerke Amre Mehmedić s predstavnicima pet gradova i općina ovog kantona potpisala ugovore o sufinansiranju šest kapitalnih projekata u 2023. godini ukupne vrijednosti 2,7 miliona KM.

Gradu Zenica odobrena su sredstva u iznosu od 1.000.000,00 KM za projekat "Izgradnja zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici (1. faza)", Općini Tešanj odobreno je 500.000,00 KM za projekat "Izgradnja sportske dvorane u Jelahu", Općini Doboj Jug 400.000,00 KM za projekat "Rekonstrukcija i izgradnja sportskog centra Doboj Jug (1. faza)", a Općini Kakanj odobreno je 300.000,00 KM za projekat "Rekonstrukcija i nadogradnja objekta Gradske biblioteke Kakanj".

Gradu Zavidovići odobreno je ukupno 500.000,00 KM za dva projekta - "Termoizolacija zidova i zamjena vanjske stolarije na zgradi JU Kulturno-sportski centar Zavidovići" (300.000,00 KM) i "Izgradnja pomoćnog terena sa pratećim sadržajem za nogomet uz Gradski nogometni stadion Zavidovići" (200.000,00 KM).

"Radi se o izuzetno značajnim projektima za ove lokalne zajednice, cijeneći kvalitet projekata i iznos sredstava s kojima smo raspolagali. U prvoj fazi potrošnje budžeta sa Transfera kapitalnih ulaganja prema nižim nivoima vlasti, opredijelili smo se upravo za ovih šest projekata", rekla je ministrica Subašić.

Izgradnja Zatvorenog olimpijskog bazena u Zenici projekat je vrijedan 9 miliona KM, tako da je podrška sa nivoa Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona u iznosu od jedan milion KM itekako značajna.

"S obzirom da Zenica ali ni bliže okruženje nemaju olimpijski rekreativni bazen ovakav kakav je isprojektovan, projekat će itekako značiti i građanima i rekreativcima, ali i budućim olimpijcima i sportistima u ovoj oblasti", rekla je Sumea Mujkanović, pomoćnica gradonačelnika Zenice za socijalnu zaštitu, stambene poslove i društvene djelatnosti.

Općina Doboj Jug sprema se za izgradnju savremenog sportskog centra koji će u značajnoj mjeri unaprijediti kvalitet života stanovnika ove najmanje općine u ZDK-u, a posebno mladih. U prvoj fazi planirana je investicija od 500.000 KM, od čega 400.000 KM iz budžeta FBiH i ZDK, a 100.000 KM iz budžeta Općine Doboj Jug.

"Za jednu malu lokalnu zajednicu partnerski odnos je izuzetno bitan. Zahvaljujem se Vladi ZDK-a i nadam se nastavku uspješne saradnje", rekao je općinski načelnik Mirnes Tukić.

Premijerka Mehmedić je izrazila zadovoljstvo potpisivanjem ugovora budući da su ovo vrlo značajni projekti za jedinice lokalne samouprave, najavivši da je u narednom periodu planirano potpisivanje novih ugovora sa gradovima i općinama i iz drugih resora Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije