istraživanje i eksploatacija uglja

Uskoro koncesija Rudniku uglja Breza, općini novi prihodi za poboljšanje standarda građana

29.06.2023. 12:37 / Izvor: Akta.ba
breza

Teme navedenog sastanka bile su stanje Rudnika i aktivnosti za dodjelu navedene koncesije.

Rudnik Mrkog uglja (RMU) Breza uskoro treba da dobije koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja, što će značiti i nove prihode općini za poboljšanje kvaliteta i standarda građana, saopćeno je iz pres-službe Zeničko-dobojskog kantona nakon sastanka kantonalnog ministra privrede Samira Šibonjića s načelnikom Breze Vedadom Jusićem i predstavnicima ovog rudnika.

"Predstavnici Rudnika, Općine Breza i Ministarstva za privredu Zeničko dobojskog kantona učinit će sve u skladu sa svojim nadležnostima da olakšaju poslovanje RMU Breza i svih 900 uposlenika, a time poboljšaju kvalitet i standard života građana jer će koncesioni ugovor donijeti i uplate koncesione naknade u općinski budžet", kaže se u saopćenju.

Teme navedenog sastanka bile su stanje Rudnika i aktivnosti za dodjelu navedene koncesije.

Rečeno je da se Rudnik mrkog uglja susreće s problemima prilikom ovjere dokumentacije - projekata i elaborata, koji su u nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, s obzirom na to da je uslov za ovjeru ugovor o koncesiji potpisan s Ministarstvom za privredu Zeničko-dobojskog kantona.

Na sastanku je doneseno nekoliko zaključaka, kao kratkoročnih i dugoročnih ciljeva, koje će svi sudionici provesti u narednom periodu s ciljem da u toku 2023. godine Rudniku mrkog uglja Breza bude dodijeljena koncesija i time bude riješen njegov višedecenijski problem.

Ministar Šibonjić i saradnici izrazili su spremnost za nalaženje efikasnih rješenja kako bi s Rudnikom bio potpisan ugovor o koncesiji. Ministar je najavio i da će uskoro posjetiti ovaj rudnik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije