Projekt vrijedan 20 miliona KM

Do kraja godine izgradnja vodovodne i kanalizacione mreže sa prečistačem u Višegradu

30.06.2023. 09:04 / Izvor: Akta.ba
višegrad

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u srijedu u Višegradu sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je u srijedu u Višegradu sa načelnikom opštine Mladenom Đurevićem.

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da bi trebalo da se u narednim mjesecima pregovara o eksproprijaciji i bude postignut dogovor sa izvođačima o auto-putu koji će biti povezan na auto-put iz Srbije, prema Istočnom Sarajevu.

“Mi vodimo razgovore da u narednim mjesecima dođe do pregovora o eksproprijaciji i dogovora sa izvođačima. Trasa je utvrđena i to Višegrad stavlja u jednu poziciju, veoma dobru komunikaciono”, izjavio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike je rekao da se prave studije da se iznad Višegrada u dodirnoj tački sa tim auto-putem koji ide prema Istočnom Sarajevu gradi auto-put prema Rudom, Foči i dalje do Trebinja.

“To je trasa koju ćemo razviti i pokušati da gradimo u narednim godinama, a sve ostale trase auto-puteva gotovo su ugovorene u Republici Srpskoj i čim bude prostor mi ćemo dogovarati izgradnju tog dijela auto-puta prema Foči”, naglasio je predsjednik Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da Andrićgrad treba da bude završen onako kako je to njegov idejni tvorac Emir Kusturica koncipirao i da se dovede na nivo upotrebne vrijednosti, umjetničke i kulturološke.

“Izgradnja Andrićgrada je bila veliki dar ovoj opštini i ovo je omogućilo i skrenulo pažnju na Višegrad i dolazak značajnog broja ljudi koji se zadržavaju ili dolaze ovdje zbog Andrićgrada ili Višegrada i to treba da poboljšamo”, istakao je predsjednik Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da institucija Skupština opštine Višegrad funkcioniše i da odbornici rade sa značajnom podrškom načelniku i njegovom timu, što govori da nema zastoja koji su bili u prošlosti.

Predsjednik Dodik je naglasio da je vodovodna i kanalizaciona mreža zastarjela i da traži obnovu.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da će u ovoj godini biti izrađen projekat, koji košta milion KM, za šta su obezbijeđena sredstva, a da u idućoj godini očekuje da će načelnik izdati sve neophodne dozvole za početak izgradnje vodovodne i kanalizacione mreže sa prečistačem koji Višegradu kao turističkom mjestu znači početak svega.

“To je investicija koja će biti oko 20 miliona KM, ali ćemo zajedničkim naporima opštine, preduzeća `Hidroelektrane na Drine` ući u taj opsežni projekat i to kao bazu završiti, a onda ići u rekonstrukciju ulica, puteva. Dogovorili smo se da dio puta prema Višegradskoj banji završimo iduće godine, a do tada da pripremimo projekte i dozvole, a Direkcija za puteve će preuzeti obavezu da to završi u optimalnom roku”, zaključio je predsjednik Dodik.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije