TVORNICA KARTONSKE AMBALAŽE

Bh. privredni gigant gradi tvornicu vrijednu preko 30 miliona eura, evo kako teku radovi

05.07.2023. 09:17 / Izvor: Akta.ba
tvornica
OTVORI GALERIJU

Radovi na izgradnji tvornice vrijedne preko 30 miliona eura, jedne od najvećih domaćih kompanija – firme Violeta u Grudama uveliko napreduju, piše Akta.ba.

Radovi na izgradnji tvornice vrijedne preko 30 miliona eura, jedne od najvećih domaćih kompanija – firme Violeta u Grudama uveliko napreduju, piše Akta.ba.

Riječ je o tvornici kartonske ambalaže i namjera je da bude najsavremenija tvornica kartonske ambalaže u regiji. U toku je montaža AB montažne konstrukcije, a radove izvodi firma Širbegović Inženjering iz Gračanice.

Kako je ranije za naš portal izjavio Petar Ćorluka na ideju da gradi tvornicu došao je uvidjevši kakvi su problemi sa kartonskom ambalažom.

"Naš kapacitet će biti negdje oko 50/60 hiljada tona obrade kartona i tu je 10% škarta i s obzirom da taj škart obično bude višak i ne može se prodati mi smo došli na ideju da od tog kartona pravimo pelet. Taj pelet je deficitaran i treba nam za proizvodnju pare. Umjesto da za proizvodnju pare uzimamo plin bolje je da to pravimo uz pomoć peleta", pojasnio je ranije Ćorluka.

Do kraja godine bi trebala početi proizvodnja, a u septembru 2023. dolazi oprema u tvornicu za proizvodnju kartonske ambalaže.

tvornica

Podsjetimo, Ćorluka je pored Violete i Laste, postao vlasnik firme iz Austrije koja ima preko sto godina tradicije u proizvodnji medenjaka i tim putem najavio najavio medenjake iz Čapljine pod austrijskim brendom.

Uvidjevši da Čapljina ima najviše sunčanih dana instalirali su solarne panele i tako izbjegli plin koji je poskupio nekoliko puta i time sebi stvorili prednost, ali postali i prva kompanija koja peče keks na suncu.

Oko 40 miliona KM je iznosila investicija u rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnih pogona i radi se najsavremenijim postrojenjima koji ispunjavaju sve evropske i svjetske standarde, kao i zahtjeve tržišta.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije