ENERGETSKI OBJEKTI

Potpisani ugovori za solarnu elektranu Ada polje i HE Mrsovo

18.07.2023. 10:18 / Izvor: SRNA
ugovori đokić

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" Mrkonjić Grad Goran Milanović potpisali su jučer ugovor o koncesiji.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" Mrkonjić Grad Goran Milanović potpisali su jučer ugovor o koncesiji za izgradnju i korištenje solarne elektrane "Ada polje" u Mrkonjić Gradu instalisane snage 9,26 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 11,74 gigavat časova.

Đokić je, nakon potpisivanja ugovora u Banjaluci, rekao Srni da njegovo potpisivanje potvrđuje investicionu sposobnost "Hidroelektrana na Vrbasu", dodajući da će solarna elektrana biti izgrađena na lokalitetu opštine Mrkonjić Grad u neposrednoj blizini postojeće hidroelektrane.

"Procijenjena vrijednost investicije je 23.377.000 KM. Biće realizovana u naredne tri godine, dakle, za tri godine će ova solarna elektrana biti na mreži. Mislim da će to biti na ponos ovog preduzeća, ali i Republike Srpske", istakao je Đokić.

On je naveo da RS i time pokazuje da nastavlja i podstiče razvoj investicionih aktivnosti.

"Imamo mnogo investicija u izgradnju novih energetskih objekata, solarnih, hidro i vjetro elektrana. Radićemo i rekonstrukciju termoelekrana koje su u vlasništvu `Elektroprivrede`, odnosno Republike Srpske", naveo je Đokić, dodajući da će Ministarstvo i u narednom periodu podržavati investicioni ciklus i razvoj "Hidroelektrana na Vrbasu".

Direktor preduzeća "Hidroelektrane na Vrbasu" iz Mrkonjić Grada Goran Milanović rekao je da će im potpisani ugovor omogućiti izgradnju solarne elektrane "Ada polje" i eksploataciju električne energije iz tog izvora narednih 50 godina.

"To je prostor koji je vlasništvo 'Hidroelektrana', koji je bio eksproprisan za potrebe izgradnje Hidroelektrane 'Bočac', prostor koji nije bio korišten. Sada smo mu dali punu namjenu i svrhu", rekao je Milanović.

On je naveo da je ponosan na činjenicu da "Hidroelektrane na Vrbasu" nastavljaju investicionu aktivnost, podsjećajući da su 2018. godine pustili u rad Hidroelektranu "Bočac dva".

"Već smo donijeli odluku da uradimo studiju iskorištenja vjetroelektrana, mogućnosti korištenja vjetra u energetske svrhe", istakao je Milanović, dodajući da je to samo jedan od planiranih projekata razvoja "Hidroelektrana".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije