razmatrana ideja

Moguća realizacija Projekta izrade katastra urbanog zelenila za područje grada Sarajeva

21.07.2023. 07:37 / Izvor: Akta.ba
katastar

Na poziv predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Jasmina Ademovića, jučer je održan sastanak na kojem je razmatrana ideja izrade Projekta.

Na poziv predsjedavajućeg Gradskog vijeća Sarajeva Jasmina Ademovića, jučer je održan sastanak na kojem je razmatrana ideja izrade Projekta katastra urbanog zelenila za područje grada Sarajeva, a s obzirom na to da Sarajevo nema jedinstveni katastar urbanog zelenila.

Pored Ademovića, sastanku su prisustvovali prof. dr. Alma Hajrudinović-Bogunić, docent Katedre za ekologiju šuma i urbanog zelenila na Šumarskom fakultetu u Sarajevu, Emira Hukić, predsjednik Asocijacije pejzažnih arhitekata u BiH, Berina Brčaninović, predstavnica Zavoda za planiranje razvoja KS, Amer Mudželet, izvršni direktor za proizvodnju, kapitalne investicije i RZC Pionirska dolina u KJKP „Park“  d.o.o.,  Enes Kazić, izvršni direktor za održavanje javnih zelenih površina KJKP „Park“  d.o.o i Robert Pleše, gradski i općinski vijećnik i inicijator sastanka.  

"Iako je Grad Sarajevo nadležan za održavanje gradskih parkova i gradskih grobalja, Zakonom o komunalnim djelatnostima KS nisu uređene te nadležnosti, niti su prenesena sredstva Gradu Sarajevo za vršenje ovih poslova", rekao je Ademović.

Dodao je da je za očekivati da će se izmjenom Zakona o komunalnoj djelatnosti određena sredstava ili izvori prihoda za ovu namjenu utvrditi i za Grad Sarajevo.

Istovremeno, podsjetio je i da je Ustavni sud FBiH, po osnovu zahtjeva gradonačelnika Grada Sarajeva za zaštitu prava na lokalnu samoupravu, donio dopunsku presudu po kojoj je ovaj zakon povrijedio pravo Grada Sarajeva na lokalnu samoupravu i presudio da se taj zakon više ne može primjenjivati, ali se i dalje primjenjuje uz saglasnost gradskih općina i Grada Sarajeva do donošenja novog zakona.

"Iz svega, jasno je da svakako predstoji donošenje novog Zakona o lokalnoj samoupravi u Kantonu Sarajevo i novog Zakona o komunalnim djelatnostima te je za očekivati da će Grad Sarajevo tada preuzeti nadležnost za upravljanje gradskim grobljima i parkovima, kako je to propisano Ustavom KS. To je i prilika da se jasno utvrdi obaveza izrade katastra urbanog zelenila u okviru nadležnosti subjekata uključenih u upravljanje zelenim površinama na području KS", kazao je Ademović.

Dr. Alma Hajrudinović–Bogunić prezentovala primjere projekata katastra urbanog zelenila na manjim zelenim površinama: spomen-park „Vraca“ i određenim parkovskim površinama u centralnom dijelu grada.

Iskazala zadovoljstvo što je Grad Sarajevo inicirao razvijanje ideje Projekta izrade katastra urbanog zelenila za područje grada Sarajeva.

Predsjedavajući Ademović je podsjetio na Projekt osnivanja naučno-istraživačke infrastrukture „Tech4Green”, a koji se planira smjestiti u objekt Vidikovac na Trebeviću, naglašavajući značaj kapaciteta budućeg centra i za projekte kakav je digitalni katastar urbanog zelenila, te je pozvao da i Šumarski fakultet, kao dio akademske zajednice, bude korisnik ove infrastrukture i partner u projektu.

U razgovoru koji je uslijedio, svoja mišljenja, stavove, prijedloge i sugestije iznijeli su i Enes Kazić, Emira Hukić i Robert Pleše, te podržali ovu inicijativu.

S tim u vezi, predsjedavajući Ademović, u funkciji gradskog vijećnika, i gradski vijećnik Robert Pleše preuzeli su obavezu podnošenja inicijative Gradskom vijeću.

Inicijativa će, kako je rečeno, ići u pravcu formiranja radne grupe za pripremu Projekta katastra zelenih površina na području grada Sarajeva za koju bi Grad Sarajevo osigurao sve potrebne uslove za rad.

Cilj radne grupe bio bi izrada projektnog zadatka i procjena finansijskih sredstava kako bi se na vrijeme mogla planirati sredstva u okviru budžeta gradskih općina, Grada Sarajeva i Kantona Sarajevo s namjenom – Projekt katastra urbanog zelenila, te iz drugih izvora, saopćeno je iz GV Sarajeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije