Vrijednost 2,1 miliona KM

Potpisani ugovori za 12 projekata cestovne infrastrukture u šest gradova i općina ZDK

25.07.2023. 13:27 / Izvor: Akta.ba
zenica

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o realizaciji 12 projekata cestovne infrastrukture.

U sjedištu Vlade Zeničko-dobojskog kantona potpisani su ugovori o realizaciji 12 projekata cestovne infrastrukture u šest gradova i općina ovog kantona, koje Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline finansira sredstvima u ukupnom iznosu od 2,1 miliona KM.

Općina Maglaj realizovat će tri projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje ceste ulice Bosanska - Prvi mart (250.000 KM), Sanacija i rekonstrukcija ulice Srebreničkih žrtava rata (900.000 KM) i Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Domislica-Čobe (150.000 KM), dok će susjedna Općina Žepče realizovati dva projekta: Rekonstrukcija i asfaltiranje lokalne ceste Begov Han - Fatići (40.000 KM) i Postavljanje video nadzora na gradskim ulicama (40.000 KM).

Tri projekta predviđena su na području Grada Zavidovići, i to sanacija lokalnih cesta u MZ Mečevići (20.000 KM), MZ Kovači (20.000 KM) i MZ Rujnica (50.000 KM), dok su na području Grada Visoko predviđeni projekti Sanacija i rehabilitacija lokalne ceste u naselju Ravne (80.000 KM) te sanacija postojećeg parkinga na Ravnama (160.000 KM). Grad Zenica realizovat će projekat Sanacija pristupne ceste Kužno groblje Zenica (190.000 KM), a Općina Vareš projekat rekonstrukcije javne rasvjete na glavnoj saobraćajnici i sporednim ulicama (200.000 KM).

Resorni ministar Danijel Pašić rekao je da je intencija ove vlade da uđe u sve gradove i općine, vodeći se politikom pravične raspodjele sredstava i ravnomjernog razvoja.

"Već naredne sedmice sredstva mogu biti transferisana općinama i gradovima, a oni mogu već danas krenuti u proces raspisivanja tendera i realizaciju projekata", rekao je ministar Pašić.

Općina Maglaj je za tri projekta dobila sredstva u iznosu od 1,3 miliona KM. Općinski načelnik Mirsad Mahmutagić čestitao je Vladi na čelu s premijerkom Amrom Mehmedić na politici ravnomjernog razvoja kompletnog kantona i kursu koji je zauzela, saopćeno je iz Press službe ZDK.

"Ovo su vrlo bitni projekti za općinu Maglaj, a jedan od projekata je i zaštita od poplava, što je vrlo značajno nakon katastrofalnih poplava 2014. godine", rekao je Mahmutagić.

Grad Visoko dobio je sredstva za rehabilitaciju ceste i sanaciju postojećeg parkinga u Arheološkom parku "Ravne", koji svake godine posjeti više od 100.000 turista. Radi se o projektima za koje je aplikaciju podnijela Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida sunca“.

"Grad Visoko je turistički grad i u posljednje vrijeme doživljava ekspanziju turizma i rast broja dolazaka. Realizacijom projekata unaprijedit će se uslovi za prijem domaćih i stranih turista, tako da uređenje tog prostora predstavlja značajan infrastrukturni projekat koji daje dodatnu vrijednost razvoju turizma u gradu Visoko", rekao je gradonačelnik Mirza Ganić.

Općinski načelnik Vareša Zdravko Marošević rekao je da su odobrena sredstva od 200.000 KM veoma značajna za ovu općinu, jer projekti kakav je rekonstrukcija javne rasvjete značajno unapređuju uslove za život građana.

"Želimo da uljepšavamo grad i budemo sredina kakva trebamo biti, a to je Vareš kao privredni grad sa razvijenom infrastrukturom. Siguran sam da su i naši građani danas sretni, jer ova vlada brine o Varešu kao i o svim drugim gradovima i općinama u ZDK-u", rekao je Marošević, saopćeno je.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije