od Stupske petlje prema Heco pijaci

Od večeras počinje obnova horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj saobraćajnici

27.07.2023. 12:28 / Izvor: Akta.ba
stup

Ova saobraćajna signalizacija će se raditi od debeloslojne višekomponentne hladne plastike, u skladu s najvišim evropskim standardima.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, putem Direkcije za puteve, kreće u realizaciju projekta obnove horizontalne signalizacije na glavnoj gradskoj saobraćajnici i korekcije pješačkih i biciklističkih staza, kojim će se povećati sigurnost učesnika u saobraćaju. 

Postojeće oznake, linije i strelice na saobraćajnici su dotrajale i većim dijelom su izgubile kvalitet, obzirom da su iscrtavane prije osam godina, zbog čega je bilo neophodno pokrenuti ovaj projekt, te unijeti novinu u saobraćajnu signalizaciju. 

Inače, ova saobraćajna signalizacija će se raditi od debeloslojne višekomponentne hladne plastike, u skladu s najvišim evropskim standardima.

Od večeras je planiran početak radova, prvobitno na dijelu od Stupske petlje prema Heco pijaci u oba smjera, a zatim dalje prema Baščaršiji i Ilidži. Planirani završetak iscrtavanja saobraćajne signalizacije na glavnoj saobraćajnici, očekuje se u roku od dva mjeseca. Radovi će se izvoditi noću, i to obično u terminima od 21:30 do 05:30.

"Mnogo je stvari koje su urađene i koje tek trebaju biti realizovane vezane za sigurnost u saobraćaju i kvalitet naših saobraćajnica. Sarajevo je i ove godine veliko gradilište, a obnovom horizontalne signalizacije, pored svih projekata, značajno ćemo poboljšati stanje na našim saobraćajnicama za sve učesnike u saobraćaju", izjavio je ministar Adnan Šteta.

Iz Direkcije za puteve naglašavaju da se radi o specifičnom materijalu koji se ugrađuje u tečnom stanju koji se poslije učvršćuje, te je potrebno od 15 do 25 minuta za sušenje od momenta nanošenja na površinu.

U materijal za oznaku se miješa i perla, kako bi se obezbijedila bolja vidljivost u noćnim uslovima, takozvana retrorefleksija, a ono što je novina jeste da će se i biciklistički prelazi obilježavati plastičnom materijom plave boje sa upotrebom „antiskid“ perle, koja ima i značajan utjecaj na poboljšanje stabilnosti biciklista na biciklističkim prelazima.

"Ukoliko se u periodu od nanošenja pa do završetka sušenja pređe preko oznake, doći će do oštećenja oznake i oštećenja na vozilu. Naime, dolazi do razmazivanja materijala po kolovozu, kao i do lijepljenja na vozilo, a radi se o materijalu koji je namijenjen za velika opterećenja i kojeg je izuzetno teško, skoro pa nemoguće, ukloniti. Zone izvođenja radova će biti jasno obilježene potrebnom saobraćajnom signalizacijom", navode iz Direkcije za puteve.

U skladu sa svim ovim, apeluje se na vozače za strpljenje, razumijevanje i poštovanje privremene saobraćajne signalizacije, kako bi se radovi odvijali planski i kontinuirano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije