Vlada TK osigurala sredstva

Najavljena izgradnja mosta Zelenika na prostoru Zaštićenog pejzaža Konjuh

31.07.2023. 10:24 / Izvor: Akta.ba
most

Uz suglasnost Grada Živinice, na čijem se prostoru most nalazi, pokrenula je postupak izrade glavnog projekta izgradnje mosta za šta su sredstva osigurana iz općinskog budžeta.

Nakon dugogodišnjeg prebacivanja odgovornosti konačno su poduzete konkretne aktivnosti na rješavanju problema izgradnje mosta „Zelenika“ na prostoru Javne ustanove Zaštićeni pejzaž „Konjuh“. Na inicijativu poslanika u Skupštini TK Fadila Kudumovića Vlada Tuzlanskog kantona je kroz rebalans budžeta osigurala 450 hiljada konvertibilnih maraka inicijalnih sredstava, koja će se koristiti za realizaciju prve faze projekta. Općina Banovići preuzela je na sebe obavezu da izradi projektnu dokumentaciju te ishoduje potrebne suglasnosti i dozvole.

Uz suglasnost Grada Živinice, na čijem se prostoru most nalazi, pokrenula je postupak izrade glavnog projekta izgradnje mosta za šta su sredstva osigurana iz općinskog budžeta.

Lokalitet mosta „Zelenika“ obišli su predstavnici općine Banovići i Vlade TK kako bi se na licu mjesta uvijerili u njegovo loše stanje, te usuglasili naredne korake i dinamiku svih budućih aktivnost. Ministar trgovine, turizma i saobraćaja Denis Bećirović najavio je da će JU „Direkcija regionalnih cesta TK“ realizirati projekat, dok je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić obećala pomoć u izdavanju urbanističko-tehničke dokumentacije (urbanističke suglasnosti, građevinske dozvole i po završetku projekta upotrebne dozvole). Kazali su da ubrzo slijedi raspisivanje javne nabavke za odabir izvođača radova i u ovoj godini konačno bi se moglo krenuti  u izgradnju.

Općinski načelnik dr. Bego Gutić podsjetio je da prostor Zaštićenog pejzaža Konjuh, odnosno planina Konjuh predstavlja veliki turistički potencijal, ne samo za Banoviće nego i Tuzlanski kanton, i da ukoliko želimo da razvijamo turizam moramo unaprijediti infrastrukturu, prije svega saobraćajnice i mostove.

Most „Zelenika“ je u izuzetno lošem stanju i već duže vrijeme preko njega se ne saobraća, zbog čega su građani koji posjećuju Zaštićeni pejzaž „Konjuh“ i hotel „Zlača“ prinuđeni koristiti neuslovnu obilaznicu. Njegova neprohodnost dugogodišnji je problem na čijem rješavanju se radi više od 10 godina, a u isti su, pored općine Banovići i Grada Živinice, bili uključeni: Vlada TK (Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK), Kantonalna uprava za šumarstvo i JP „Šume TK“. Do sada nije bilo konretnih rezultata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije