OBJAVLJEN PRIJEDLOG MEMORANDUMA

Al Shiddi Group zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog turističkog kompleksa u Ulcinju

31.07.2023. 13:16 / Izvor: Akta.ba
Al Shiddi

Al Shiddi Group iz Saudijske Arabije zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog turističkog resorta na dijelu Rta Mavrijan u Ulcinju.

Al Shiddi Group iz Saudijske Arabije zainteresovan za izgradnju ekskluzivnog turističkog resorta na dijelu Rta Mavrijan u Ulcinju.

Vlada Crne Gore objavila je Predlog memoranduma o razumijevanju između Vlade, Opštine Ulcinj i Al Shiddi Group u pogledu sagledavanja mogućnosti razvoja ovog turističkog kompleksa.

Kako se navodi u u prijedlogu memoranduma, Al Shiddi ima za cilj da obezbijedi znanje i identifikuje i obezbijedi finansiranje za razvoj i izgradnju ekskluzivnog turističkog resorta na dijelu područja Rt Mavrijan, javlja Akta.ba.

DETALJI MEMORANDUMA

Vlada se memorandumom obavezuje da će, u okviru svojih nadležnosti, nastojati da učestvuje na operativnism sastancima između investitora i Opštine Ulcinj, zatim da promoviše značaj unapređenja turističke ponude sa posebnim akcentom na pozicioniranje Crne Gore kao luksuzne turističke destinacije, ali i da posreduje u postupku ostvarivanja potrebnih kontakata sa predstavnicima institucija na lokalnom i državnom nivou, te omogući stvaranje administrativnih preduslova za realizaciju projekta.

Opština Ulcinj će, shodno najboljim naporima, obezbijediti neophodnu administrativnu i prostornu podršku za realizaciju ove investicije.

 

memorandum

 

Strane su saglasne da će se koordinacija aktivnosti sprovoditi preko Kabineta predsjednika Vlade Crne Gore i kancelarije Al Shiddi.

Kako se navodi, Vlada će, u okviru svojih nadležnosti, nastojati da uzme učešće tokom operativnih sastanaka koji budu organizovani od strane Opštine Ulcinj i Al Shiddi, da posreduje u postupku ostvarivanja potrebnih kontakata sa predstavnicima institucija na lokalnom i državnom nivou te omogući stvaranje administrativnih preduslova za realizaciju projekta.

"Al Shiddi ima za cilj da obezbijedi znanje i identifikuje i obezbijedi finansiranje za razvoj za izgradnju ekskluzivnog turističkog rizorta, da dostavi inicijativu sa očekivanim urbanističkim parametrima, namjenom površina i drugim elementima za potrebe prostorno-planskog dokumenta od značaja za razvoj projekta, te da obezbijedi finansijski okvir, uz garancije, koji će biti na raspolaganju Vladi za realizaciju predmetne inicijative", navodi se u memorandumu.

S druge strane, Opština Ulcinj se obavezala da će obezbijediti neophodnu administrativnu i prostornu podršku za realizaciju predmetne inicijative.

U potpisu Memoranduma je Sulaiman Abdullah, poznat kao "prvi čovjek" sarajevskog Al Shiddija.

Saudijska Al Shiddi grupacija najpoznatija je po izgradnji trgovačkog centra Sarajevo City Center u Sarajevu u koji je investirala 130 miliona eura.

Prema Registru poslovnih subjekata kao osnivači Al Shiddi Internationala, navode se građevinsko preduzeće Zawali iz Rijada, Saudijska Arabija, s osnivačkim kapitalom od 26.217.620,82 KM, te Istethmary Sarajevo City Center-II Ltd. iz Grand Caymana na Kajmanskim otocima, koji “drži” 12.901.479,18 KM osnivačkog kapitala

Saudijski investitor se, kroz partnersku grupu koju su činili Al Shiddi Trading Est iz Rijada i Al Shiddi International iz Zenice, pojavio u procesu privatizacije sarajevskog "Magrosa".

Podsjećanja radi, bh. javnost je nedavno iz medija saznala da je Sulaiman Al Shiddi bez saglasnosti Nadzornog odbora ukupnu dobit Magros Veletrgovina d.d. od 72 miliona KM izvukao putem pozajmica u druge firme u njegovom vlasništvu i dobit koristio za pokrivao gubitke u svojim firmama.

KOMPLEKS MAVRIJAN

Inače, Opština Ulcinj je još 2019. godine predstavila projekat i tražila investitora za turistički kompleks Mavrijan čiji kapaciteti bi trebalo da primi između 3.000 i 5.000 gostiju. Kada bi se realizovao, vrijednost te investicije bila bi između 600 miliona i milijardu eura, rečeno je tada. Za sada nije poznato da li je Al Shiddi zainteresovan upravo za ovaj projekat, ali su se i te 2019. godine, pojavili zainteresovani investitori iz Katara i Egipta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije