GRADNJA ĆE TRAJATI 2 GODINE

Otkrivanjem kamena temeljca ozvaničen početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu

31.07.2023. 14:45 / Izvor: Fena
kamen ploča

Otkrivanjem kamena temeljca u Kampusu Univerziteta u Sarajevu ozvaničen je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Otkrivanjem kamena temeljca u Kampusu Univerziteta u Sarajevu ozvaničen je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Kako navode iz UNSA, projekt izgradnje i opremanja biblioteke Univerziteta u Sarajevu, zahvaljujući grantu Saudijskog fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije, najveća je poslijeratna investicija u univerzitetsku infrastrukturu čijom će realizacijom Univerzitet u Sarajevu postati vlasnikom zdanja, koje će, osim svog nesumnjivog društvenog i kulturnog značaja, biti upamćeno i kao simbolično obilježje prijateljskih odnosa Bosne i Hercegovine i Kraljevine Saudijske Arabije.

Ministar turizma Kraljevine Saudijske Arabije i predsjednik Upravnog odbora Fonda za razvoj Kraljevine Saudijske Arabije Ahmed Aqeel Al-Khateeb kazao je novinarima nakon ceremonije da će izgradnja biblioteke u okviru Kampusa biti omogućena zahvaljujući donaciji koju je izdvojila Vlada Sluge dva sveta hrama kralja Selmana, u iznosu od 22 miliona dolara.

Prema njegovim riječima, ta biblioteka bit će smještena na prostoru od oko 14.000 metara kvadratnih. Bit će dostupna za više od 22.000 korisnika. Za tu biblioteku kaže da je doprinos nastavku puta inovativnosti i naučno-istraživačkog rada UNSA.

"Donacija je nastavak pomoći koju Kraljevina Saudijska Arabija pruža svim razvojnim projektima u BiH. Tokom posljednjih dvadesetak godina Kraljevina Saudijska Arabija finansirala je, putem Saudijskog fonda za razvoj, više od 11 projekata. Sve to koštalo je oko 200 miliona dolara", kazao je.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj ističe to kao jedan od najznačajnijih projekata za Univerzitet u Sarajevu, a današnju svečanost okazakterizirao je kao veliki trenutak za Univerzitet u Sarajevu i cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"Gradnja je već počela, otkrivanjem kamena temeljca. Sve je spremno, dvije godine će trajati gradnja", kazao je.

biblioteka

Kako naglašava premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, glavni izvođač radova izabran je prije nekoliko mjeseci. On također ističe važnost tog projekta.

Zadovoljan zbog zvaničnog početka realizacije tog projekta, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković naglašava da će zgrada biblioteke biti jedan od simbola Sarajeva.

"Arhitektonski lijepo izgleda. Što se tiče njene suštine i namjene, nije moglo biti bolje. Zaista smo danas sretni, neka malo lijepih vijesti", kazao je.

Svečanosti otkrivanja kamen temeljca, čime je ozvaničen službeni početak izgradnja biblioteke UNSA, prisustvovali su domaći i međunarodni zvaničnici, predstavnici akademske zajednice UNSA i ostali koji su doprinijeli pripremi i razvoju tog projekta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije