15.000 kvadratnih metara

Gradnja će trajati dvije godine, pogledajte kako će izgledati Univerzitetska biblioteka

31.07.2023. 15:23 / Izvor: Akta.ba
biblioteka

Zgradu biblioteke, ukupne površine oko 15.000 kvadratnih metara projektirao je prof. dr. Adnan Pašić.

Otkrivanjem kamena temeljca u Kampusu Univerziteta u Sarajevu ozvaničen je početak izgradnje biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Idejni tvorac projekta Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu je  prof. dr. Tarik Zaimović. On je i projekt menadžer Jedinice za implementaciju projekta izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke Univerziteta u Sarajevu.

Zgradu biblioteke, ukupne površine oko 15.000 kvadratnih metara projektirao je prof. dr. Adnan Pašić sa Arhitektonskog fakulteta UNSA. Zamišljena je kao moderna građevina u staklu, s elementima tradicionalne arhitekture, osim što će riješiti problem smještaja biblioteke, bit će i svojevrsna turistička atrakcija, javlja Akta.ba.

 

biblioteka

 

Podsjetimo, gradnju u punom iznosu finansira Saudijski fond za razvoj, a unatoč činjenici da je ugovor o grantu od 22 mliona dolara potpisan još u maju 2016. godine, gradnja je zvanično tek danas ozvaničena.

Veliki problem predstavljala je građevinska renta, odnosno naknada od oko 830.000 KM koji je Univerzitet Sarajevo morao platiti Općini Novo Sarajevo.

Prema potpisanom sporazumu taj dio troškova nije bio obuhvaćen aranžmanom saudijskog novca, a prema objavljenim dodjelama ugovora plaćena je 2021. godine.

biblioteka

Da bi se došlo do najave početka gradnje morao se odabrati nositelj idejnog projekta Institut za arhitekturu, urbanizam i prostorno planiranje Arhitektonskog fakulteta UNSA (urađen 2014.), zatim se 2017/2018. odabrao izvedbeni projekt koji su radile firme Saudconsult (Rijad, Saudijska Arabija) i AKSA (Zenica, BiH). Potom je su reviziju izvedbenog projekta radili IMAR (Rijad, Saudijska Arabija) i AhaKnap (Sarajevo, BiH), koji će nadzirati i izgradnju.

U martu ove godine potpisan je konačno i ugovor za izvođenje radova. Potpisnici ugovora su Univerzitet u Sarajevu i konzorcij Al-Fahd Company Trading Industry and Contracting i ANS DRIVE d.o.o. Sarajevo, kao izabrani izvođač na projektu izgradnje i opremanja Univerzitetske biblioteke.

biblioteka

Zgrada biblioteke koja će se graditi sastoji se iz dva osnovna volumena. Bit će vrlo moderno opremljena, po visokim svjetskim standardima.

Zgrada biblioteke ima bruto građevinsku površinu od 15.000 m2 sa tri sprata iznad i dva ispod zemlje. Ulazna partija uz šest otvorenih galerija čitaonica, i pripadajuće podzemne etaže, čini sedam programskih i prostornih elemenata Univerzitetske biblioteke.

Na otvorenim policama bit će mjesta za 72.000 knjižnih jedinica, u zatvorenim za 850.000, dok je kapacitet digitalne građe 800.000 jedinica. Mjesta za čitanje je 460 i skoro 190 za digitalni rad sa računarom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije